НОВИНИ

2018-02-23 14:46:00

Държавният глава Румен Радев: България подкрепя Сърбия за осъществяването на реформите по европейския ѝ път и за добросъседство в региона

Готови сме с Република Сърбия заедно да работим за задълбочаване на добросъседството в региона на Западните Балкани и за реализиране на ключови за европейската перспектива реформи в политическата, икономическата и социалната сфера. Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Сърбия Александър Вучич.

Държавният глава на Република Сърбия Александър Вучич е на официално посещение в България по покана на българския президент.

Румен Радев даде позитивна оценка на посочената от Европейската комисия индикативна времева рамка за разширяване на Европейския съюз до 2025 г. и определи този срок като ясна перспектива за европейското общо бъдеще на България и Сърбия. Българският държавен глава изрази надежда, че в краткосрочен план ще се задълбочават и двустранните отношения между София и Белград в областта на инфраструктурната и енергийната свързаност. Като конкретни проекти, които са приоритет за двете страни, бяха определени завършването на магистралата между Ниш и София, изграждането на газов интерконектор между двете страни, оптимизирането и електрификацията на железопътния транспорт и увеличаването на броя и ефикасността на граничните контролно-пропускателни пунктове на общата граница.

Президентът Румен Радев благодари на сръбския си колега за осъществените промени в законодателството на Сърбия по отношение на националните малцинства на територията на западната ни съседка, но призова за повече усилия за прилагането на законодателните мерки по отношение на българското население. „Трябват още усилия в тази дейност и прогресът от законодателството на Сърбия да достигне до местно ниво и да имаме резултати на място. Обсъдихме проблемите в тези региони, включващи липсата на достатъчно инвестиции, ниската трудова заетост, недостатъчен достъп до обучение на майчин език, здравни и социални услуги“, заяви президентът Румен Радев. Президентите на България и Сърбия също така поеха ангажимент да бъдат взети краткосрочни мерки за възможността българите на сръбска територия да имат повече достъп до информация на български език, като се реши проблемът с недостиг на финансиране на медиите на майчин език в областите на Димитровград и Босилеград.

Решили сме с президента Вучич да продължим със символи, които да водят до помирение, до решаване на проблемите от миналото, с които да дадем знак, че нашите две държави  заедно гледат напред в бъдещето, подчерта Румен Радев.

Президентът Радев отправи покана към Александър Вучич страната му да вземе участие в инициативата Единно европейско небе, като се присъедини към Функционалния блок въздушно пространство (ФБВП) между Република България и Румъния (DANUBE FAB). “Въздушното пространство на Сърбия е от стратегически интерес за региона и заедно с България, Румъния и Сърбия ние можем да бъдем част от Единното европейско небе в името на ефективността и безопасността на въздушния транспорт. Трябва да имаме всеобхватен подход, когато говорим за разширяване на нашето сътрудничество“, заяви държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос българският президент призова да се търси мирно и добро за всички заинтересовани страни решение в диалога между Сърбия и Косово. „България високо оценява диалога между Белград и Прищина. Този диалог няма алтернатива. Трябва да се търси мирно решение на всички проблеми“, каза Румен Радев и напомни, че в преговорния процес от основна важност е да се анализират решенията в дълбочина и да се предвижда ефектът им в дългосрочна перспектива. 

Президентът на Сърбия Александър Вучич благодари на страната ни за подкрепата, която оказва България на Сърбия по европейския й път. „Народите на България и Сърбия са приятелски и братски народи и съм убеден, че ще имаме много добро близко сътрудничество и в бъдеще”, заяви Александър Вучич. Той отбеляза широките възможности за сътрудничество между държавни и частни фирми от двете страни в множество области, включително и във военната промишленост.

Държавният глава на Република Сърбия увери, че в кратък срок ще бъдат взети мерки не само на политическо, но и на местно ниво, за подобряване на условията на живот на българите на запад от границата ни. „Напълно сме открити да обсъдим всичко, което ще даде възможност на българското национално малцинство да се чувства и живее по-добре“, увери Александър Вучич.

Българският държавен глава прие отправената покана от Александър Вучич да посети Сърбия заедно с представители на българския бизнес за обсъждането на конкретни проекти за насърчаване на двустранния икономически обмен. Двамата президенти ще посетят и районите, в които живее българското национално малцинство в Република Сърбия.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

3 март 2021 | 19:07
Слово на президента Румен Радев на тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ по случай 143-ата годишнина от Освобождението на България

3 март 2021 | 13:01
България се събуди и българите поискаха променена България, държава с правила и перспектива, заяви Илияна Йотова на честването на 143 години от Освобождението на България

3 март 2021 | 12:12
Слово на държавния глава Румен Радев на паметника Шипка по случай отбелязването на 143 години от Освобождението на България

2 март 2021 | 19:07
Консолидацията и укрепването на инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“ е от съществено значение за постигането на реални и прагматични резултати и за успешното осъществяване на съвместните проекти от регионалната инициатива за сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев по време на видеоконферентен разговор с представители на ръководството на инвестиционния съветник на фонда „Amber Infrastructure Group“ - международен фонд от независими специалисти за управление на инвестициите.