НОВИНИ

2018-03-22 16:36:00

Президентът Радев: Израел може да участва в процеса на енергийна диверсификация за България и региона

България е заинтересована от диверсификация на енергийните източници, както и от възможността да бъде вносител и да транзитира природен газ от новооткритите находища в Източно Средиземно море към нашия регион и Европа. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с министър-председателя на Държавата Израел Бенямин Нетаняху.

Президентът отново призова за по-голям прагматизъм в двустранните отношения и открои исторически изградените приятелски връзки между двата народа като безценен капитал, който трябва да бъде развиван. Държавният глава посочи, че стокообменът от 150 млн. долара не отговаря нито на икономическите възможности на България и Израел, нито на активния политически диалог.

На срещата си с премиера Нетаняху Румен Радев подчерта интереса на страната ни от прилагане на опита на Израел в сферите на информационните технологии, киберсигурността, науката и образованието. За пример Румен Радев посочи технологичния парк Гав-Ям Негев, който българската делегация посети по време на посещението си в Израел, и който създава нови икономически възможности за цял регион в страната.   Разбрах, че Вие сте един от инициаторите за създаването на този център и Ви поздравявам за Вашата визия за бъдещето, обърна се Радев към израелския министър-председател.

Румен Радев отбеляза доброто сътрудничество между България и Израел в борбата с тероризма и изрази признателност за подкрепата, която страната ни получи от Израел след атентата в Сарафово през 2012 г. Днешната напрегната ситуация в света налага кооперирането между нашите служби за сигурност да продължава, както и установените добри връзки в областта на отбраната, каза президентът.

Израел има специални отношения с България – в миналото, в настоящето и занапред, заяви от своя страна премиерът Нетаняху. Той посочи, че няма да бъде забравено как българите са защитили евреите преди 75 години. По думите на Нетаняху това, което се е случило, е доказателство за човечността и морала на българския народ. Отличните двустранни отношения между България и Израел могат да бъдат задълбочени и развивани в редица сектори, отбеляза премиерът. Бенямин Нетаняху отбеляза колко е важно развитието на технологиите и изрази готовност за сътрудничество в тази сфера.

В Йерусалим държавният глава проведе работна среща с Роберт Сингер, изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес, в която участваха и десетки политици, общественици и представители на дипломатическия корпус в Израел. На срещата отново беше отдадено признание към България за спасяването на еврейската общност у нас през Втората световна война и бяха обсъдени кризата в Близкия изток, борбата с тероризма и други теми.

По-късно днес президентът Радев ще посети църквата “Божи гроб” и Стената на плача в Стария град на Йерусалим, с което приключва официалното му посещение в Държавата Израел.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

8 април 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

7 април 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ