НОВИНИ

2018-03-22 18:54:00

Президентът Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори

България отдава голямо значение на отношенията си с Палестина и ще продължи да работи за тяхното всестранно развитие, заяви президентът Румен Радев след срещата си в Рамала с палестинския си колега Махмуд Аббас. Българският държавен глава беше посрещнат с официална церемония в Президентския дворец в рамките на  официалното си посещение в Палестина.  Активният политически диалог на най-високо равнище е от съществено значение за последващото разширяване на партньорството във всички области от взаимен интерес и затова ще се радвам президентът Аббас да направи посещение в България, посочи Румен Радев.

И двамата президенти откроиха двустранното сътрудничество в образованието като сфера, в която добрите традиции трябва да бъдат надградени. Над 5 000 палестински граждани са завършили висшето си образование в България и много от тях заемат важни държавни постове в палестинската администрация или са водещи в своите професионални области. Румен Радев отбеляза и възможността за развитие на търговско-икономическото сътрудничество, за организирането на съвместни бизнес форуми и насърчаването на контактите между деловите среди от България и Палестина. 

Българският държавен глава подчерта, че страната ни ще продължи да подкрепя усилията на международната общност за подновяване на преговорния процес между Израел и Палестина, който няма алтернатива. Румен Радев заяви, че България следва ясно изразените позиции на ЕС и, че дългосрочно и устойчиво решение на Близкоизточния мирен процес може да има само на основата на принципа на две независими държави, живеещи в мир, сигурност и разбирателство.

„Без да влизам в ролята на посредник, предадох на президента Аббас пожеланията на израелския президент Реувен Ривлин и на израелския премиер Бенямин Нетаняху за конструктивни и мирни отношения“, заяви Румен Радев.

По време на срещата на двамата президенти в Рамала беше откроено доброто двустранно сътрудничество в сферата на сигурността и в борбата с тероризма.

Президентът Аббас оцени високо конструктивната политика на Европейския съюз и на държавите членки по отношение на  Близкоизточния мирен процес и голямата подкрепа на съюза към палестинския народ за изграждането на неговите институции. Палестинският държавен глава заяви, че страната му е винаги готова за подновяване на преговорния процес, който е единственото легитимно средство за намиране на устойчиво решение, но няма да приеме решения извън легитимността на международното право, позициите на Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

8 април 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

7 април 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ