НОВИНИ

2018-03-23 17:31:00

Президентът Румен Радев: България разполага с огромен потенциал в сферата на космическите изследвания и технологии

Президентът Румен Радев разговаря на „Дондуков 2“ с Бас Лансдорп, основател на компанията Mars One, който е на посещение в България, за да изнесе публична лекция, посветена на космическите проучвания. Събитието се провежда по инициатива на Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките и под патронажа на държавния глава. Сред участващите в срещата беше и посланикът на Кралство Нидерландия  у нас Беа тен Тъшер.

България е страна с традиции в космическата наука и разполага с огромен потенциал в сферата на космическите изследвания и технологии, подчерта на срещата президентът Румен Радев. Държавният глава добави, че благодарение на смелостта на изследователите се дължат прогреса на човечеството и успехите в проучването на космоса. Бас Лансдорп заяви, че е впечатлен от проектите на българските учени в областта на космическите изследвания и технологии, апаратурата и съвременните уреди за изследване на Земята от Космоса, разработени от специалистите от БАН, както и от първата автоматизирана Космическа оранжерия СВЕТ, създадена от страната ни.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

8 април 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

7 април 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ