НОВИНИ

2018-03-26 09:51:00

Вицепрезидентът: България трябва активно да работи с българите зад граница

Илияна Йотова се срещна с представители на българската общност в Швейцария

„България не трябва да бъде мащеха за сънародниците ни в чужбина, а активно да работи с тях. Комуникацията и взаимодействието между българската държава и българите в чужбина трябва да се подобрят – в тази посока работи президентската институция.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в посолството на България в Берн с представители на българската общност в Конфедерация Швейцария.

„Българите зад граница са огромен потенциал за страната ни“, отбеляза Илияна Йотова. Българите в Швейцария по официални данни са малко над 8 хиляди, повечето от които са висококвалифицирани специалисти.

Илияна Йотова запозна присъстващите с дейността на Съвета за работа с българите в чужбина, която в момента е съсредоточена върху Националната стратегия от 2014 г. и нейните слабости. Във водената от вицепрезидента делегация в Швейцария е и доц. д-р Харалан Александров, член на съвета. Срещата на Илияна Йотова в Берн бе първата с представители на т.нар. нова емиграция. През първата година от мандата вицепрезидентът посети почти всички български исторически диаспори.

Сънародниците ни споделиха с Илияна Йотова силното си желание да поддържат жива връзката с България и да помагат на родината си. Като основен те посочиха въпроса за липсата на представителност и за създаването на обществени съвети на българите в чужбина.

Голям интерес среща подготвяната от вицепрезидента интернет платформа за българите навън, като сънародниците ни заявиха готовност да участват с идеи при реализирането й. По думите на Илияна Йотова интернет платформата ще съдържа събрана на едно място полезна информация за българите в чужбина и ще съдейства за задълбочаване на контактите между общностите ни извън България. Вицепрезидентът изтъкна необходимостта от създаване на регистър на българските общности в чужбина. Илияна Йотова отбеляза добрия синхрон между българските институции, които работят по темата за сънародниците ни извън България.

Вицепрезидентът поздрави посланик Меглена Плугчиева за тесните контакти, които дипломатическата ни мисия поддържа с българите в Швейцария.

Днес Илияна Йотова ще разговаря с федералния президент на Конфедерация Швейцария Ален Берсе. По-късно предстои и среща с депутати от Националния парламент, представители на Федералното правителство и ръководството на Дружеството за външна политика.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

8 април 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

7 април 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ