НОВИНИ

2018-03-26 14:24:00

България и Словения подкрепят европейската перспектива за своите съседи от Западните Балкани

Президентите Румен Радев и Борут Пахор призоваха проектите за транспортна, енергийна и дигитална свързаност в региона да получат  финансова подкрепа от европейските институции

Подобряването на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона на Югоизточна Европа е от ключово значение за задълбочаването на регионалната интеграция, увеличаване на икономическия и културен обмен и е важна стъпка в процеса на европейска интеграция. Това беше общата позиция на президентите на България и Словения  Румен Радев и Борут Пахор, които проведоха днес среща на „Дондуков“ 2. Президентът Пахор е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава.

Двамата президенти бяха единодушни, че регионът на Западните Балкани изисква неотклонен ангажимент от страна на европейските институции, а проектите за подобряване на свързаността между отделните страни трябва да получат необходимата финансова подкрепа. „Искам специално да Ви благодаря, че лично открихте вчера така важната за нас директна авиолиния между Любляна и София, която не само ще даде нов тласък в туризма, но е и важна предпоставка за развитието на нашите икономически отношения, и много важно, за директната връзка между нашите два народа“, заяви Румен Радев.

България и Словения са разположени на източната и западната граница на „крехкия регион“, наречен Западни Балкани и е важно точно тези държави да допринасят за стабилността и сигурността на региона, както и да дават личен пример за приятелско и позитивно развитие на своите двустранни отношения, беше подчертано още на срещата.

Двамата президенти отбелязаха, че между България и Словения съществува ползотворен политически диалог на различни нива, който е добра предпоставка за развитие на отношенията във всички останали области – икономика, образование, култура, туризъм, инвестиции. Румен Радев открои и добрите културни и образователни двустранни връзки, както и активната дейност на лекторатите по словенски и български език в Софийския и университета в Любляна.

„За България е от съществена важност опита на Република Словения в постигането на един от най-високите темпове на икономически ръст в Европейския съюз, в осигуряването на висок стандарт и качество на живот на словенските граждани и за привличането на стратегически инвеститори в ключови сектори на икономиката“, заяви Румен Радев. Българският държавен глава благодари и за споделения от президента Пахор опит на Словения за постигането на национално помирение, с което страната е доказала, че може да се постига прогрес и да се мисли успешно за настоящето и бъдещето, когато има помирение в обществото по отношение на миналото.

По време на срещата бяха разменени мнения за развитието на Европейския съюз след напускането на Великобритания, постигането на по-голяма икономическа конвергенция между Източна и Западна Европа, политиката на ЕС към миграцията, разширяването на еврозоната, както и присъединяването на България към Шенген. Президентът Радев подчерта интереса на страната ни за съхраняване на Кохезионната политика и през следващата многогодишна финансова рамка  като фактор за икономически растеж. Българският държавен глава призова и за засилване на общото сътрудничество за охрана на външните граници на ЕС и оказване на целенасочена подкрепа за страните по външните европейски граници.

И Румен Радев, и Борут Пахор подчертаха необходимостта от по-активна политика на ЕС в Близкия Изток и Северна Африка за преустановяване на военните действия и подкрепа за решаване на икономическите и социални проблеми на място в държавите от тези региони, с което да бъдат ограничени и миграционните потоци към Европа.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

8 април 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

7 април 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ