НОВИНИ

2018-04-04 15:31:00

Румен Радев: България и Хърватия са пример за партньорство в името на стабилността, просперитета и европейското бъдеще на нашия регион

България и Хърватия споделят много общи приоритети в дневния ред на Европейския съюз и ще продължат активното си сътрудничество по отношение на важни теми като социалното и икономическо сближаване между „старите“ и „нови“ държави-членки, бъдещето на Европа, процеса на разширяване. Това беше общата позиция на президента  Румен Радев и президента на Република Хърватия Колинда Грабар-Китарович, които проведоха днес среща на „Дондуков“ 2. Президентът на Хърватия е на официално посещение у нас по покана на Румен Радев.

България и Хърватия са пример за партньорство в името на стабилността, просперитета и европейското бъдеще на нашия регион, подчерта на срещата президентът Радев и открои отговорността, която двете държави носят за утвърждаването на сигурността и стабилността в Югоизточна Европа. „Общата ни позиция върна във фокуса на вниманието на Европа нашите съседи, които се стремят към европейско членство. Амбицирани сме и работим заедно за интеграцията на Западните Балкани и свързаността между хората“, каза Румен Радев. Приемствеността и последователността при утвърждаването на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани ще бъде следвана и в рамките на хърватското председателство през 2020 г., подчерта президентът  Колинда Грабар-Китарович.

Двамата президенти бяха единодушни, че единственият начин за преодоляване на отворените въпроси между държавите от Западните Балкани е продължаване на диалога и призоваха за неотклонен ангажимент от страна на Европейския съюз към бъдещето на региона.

И Румен Радев, и Колинда Грабар-Китарович подчертаха приятелските отношения и дълбоките исторически и културни връзки между България и Хърватия, за развитието на които днес своя принос има и ефективното двустранно партньорство в рамките на Европейския съюз и НАТО.  

Отличният политически диалог е основа за много по-интензивно и по-прагматично сътрудничество на двустранния обмен в областите на енергетиката, транспортната и дигиталната свързаност, образованието, науката и културата. Двамата президенти изразиха подкрепата си за откриването на директна авиолиния между София и Загреб, която ще насърчи туризма, контактите между бизнеса и гражданите на двете страни. По време на срещата беше откроен и потенциалът за увеличаване на взаимните инвестиции и търговията в секторите на електротехниката, химическото и фармацевтичното производство, производството на храни и беше изразена обща позиция за провеждането на Българо-хърватски бизнес форум, на който да бъдат обсъдени проекти от взаимен интерес.

Двамата президенти коментираха и предприетите стъпки от двете държави за модернизация на въоръжените си сили, както и перспективите за задълбочаване на партньорството на България и Хърватия в сферата на отбраната в рамките на НАТО.

В отговор на журналистически въпрос за бъдещето на отношенията между Европейския съюз и Русия в рамките на съвместната пресконференция на двамата президенти, българският държавен глава заяви, че не трябва да се забравя, че България е действащият председател на Съвета на ЕС. „България трябва да провежда политика на диалог и на баланс. България е лоялен член на съюзите, в които членува. Това са съюзи, които се основават на много ясни ценности. Една от тях е прозрачността и за да предприемем следващи стъпки, трябва да получим ясни и безспорни доказателства“, заяви президентът Радев.

По-рано днес на площад „Св. Александър Невски“ се състоя церемонията по официалното посрещане на президента Колинда Грабар-Китарович в България.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

25 март 2019 | 14:02
Представители на десетки български компании ще участват на бизнес форум в Кайро в рамките на официалното посещение на държавния глава

23 март 2019 | 18:06
„Споделям философията, която изповядвате, че глобалният свят ни предизвиква все повече да търсим корените си. Да търсим не лесното, а пълноценното общуване и да отстояваме свободата като ценност, която се крепи на ясни етични критерии, които отделят границата между честността и подлостта“, подчерта Румен Радев.

23 март 2019 | 17:05
Привилегия е да бъда сред такава плеяда от шампиони и медалисти. Вие показахте по безспорен начин какво могат младите атлети, когато със своята упоритост, всеотдайност и воля се превръщат в пример за цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с атлетите, представили България на Световните Спешъл Олимпикс игри в Абу Даби 2019, техни близки, треньори и ръководители.

23 март 2019 | 13:01
Определяща е ролята на жената днес, когато в света липсват съпричастност и толерантност, заяви Илияна Йотова на международна конференция „Жените на Балканите в следващите 100“