НОВИНИ

2018-05-04 18:43:00

Президентът Румен Радев: Наш дълг е да развиваме Дунавския регион като фактор за икономически напредък и свързаност в Европа

Дунавският регион е изключително важен за икономическия напредък и свързаността на европейските граждани. Неговото развитие не трябва да остава в сянка, защото то е ключово за търговията, транспорта и културния обмен на европейските държави по поречието на Дунав. Тези послания отправи държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с държавните глави на Република Австрия Александър Ван дер Белен и на Румъния Клаус Йоханис в Русе.

Тримата президенти днес се срещнаха в крайдунавския град, за да обсъдят как ще постигнат приемственост по ключови приоритети в рамките на ротационните си председателства на Съвета на Европейския съюз, които ще се осъществят последователно до средата на 2019 година.

“Европейският съюз е поставен пред редица предизвикателства за сигурността - военни, технологични, информационни и културни. Само с дългосрочна визия, ясни приоритети и ако обединим своите усилия, можем да се справим с тези предизвикателства”, заяви президентът.  Румен Радев изрази увереност, че днешният диалог ще даде тласък на приемствеността и последователността в работата по ключовите общи приоритети на ротационните председателства на трите страни.

“Шестмесечното председателство на Съвета на ЕС, което ще проведат последователно трите ни страни, не е кратко, но не е и достатъчно дълго да доведем до край работата по основните си цели. За да изпълняваме глобалната стратегия на ЕС, имаме нужда от много добра координация и плавно предаване на приоритетите на следващата държава”, каза още държавният глава.

По думите на президента на срещите между тримата държавни глави са обсъдени основни теми за бъдещето на Европа, между които сигурността, предоставянето на убежище и контролирането на миграцията, интеграцията на Западните Балкани и ролята на кохезионната политика в следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС.

Румен Радев определи ролята на град Русе като символична за провеждането на формата на диалог между България, Австрия и Румъния. “Русе е най-големият български дунавски град и той има своите европейски облик и история”, каза президентът и добави, че динамичното развитие на Дунавския регион е изключително важен фактор за целия Европейски съюз.

Тримата президенти се обединиха около мнението, че ефективното реализиране на Дунавската стратегия на Съюза с повече финансови средства и конкретни проекти са от сериозен интерес и за трите държави.

“От векове река Дунав свързва държавите от горното, средното и долното си поречие. По време на Студената война тази връзка беше прекъсната, а сега е наш дълг да я възстановим и изведем връзките между хората на ново и съвременно ниво”, категоричен беше президентът.  Румен Радев отбеляза още, че именно по поречието на Дунав са разположени някои от най-развитите, но и най-малко развитите региони на Европейския съюз и призова чрез ефективна координация и усилия на европейско ниво тези дисбаланси да бъдат краткосрочно преодолени. “България, Австрия и Румъния имат уникален шанс и отговорност да работят за засилването и реализирането на Дунавската стратегия”, заяви държавният глава.

“Обединена и солидарна Европа се характеризира със сплотеност и близост до своите граждани. Най-важното нещо е да поддържаме европейските ценности, защото само чрез тях можем да разрешаваме кризите и да реализираме ефективен напредък по досиетата от наш взаимен интерес”, заяви румънският президент Клаус Йоханис по време на общата пресконференция. “Дунавската стратегия стартира с голям оптимизъм и потенциал през 2011 година, някои от нейните цели се реализираха, но други са на ниво намерения”, отбеляза още румънският държавен глава и призова потенциалът на региона да бъде оползотворен.

Австрийският президент Александър Ван дер Белен отбеляза, че трите страни споделят сходни цели и са изправени пред редица общи предизвикателства. Той оцени високо ролята, която страната ни има за утвърждаване на европейската перспектива на Западните Балкани и оцени периодът от 2020 до 2025 година за реалистичен за осъществяване на практически стъпки към присъединяване на страните от региона.

По рано през деня тримата държавни глави осъществиха тристранни и двустранни срещи и участваха в конференция с младежи и студенти от България и Румъния в Русенския университет.  Държавният глава също така разговаря с кметове и представители на местната власт на български и румънски крайдунавски градове.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 юни 2021 | 18:06
Румен Радев приветства участниците за дръзновението да се занимават именно с програмиране и прилагане на водещи софтуерни продукти в ежедневието. По думите му създадените от тях модели са възможност за нов поглед към настоящето и бъдещето, а волята и упоритостта, с която младите хора доказват своя талант, е и отговорност, защото разработеният софтуер се прилага във всички сфери на обществения живот и моделира обществените отношения.

18 юни 2021 | 14:02
Президентът Румен Радев освободи със свой указ председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

17 юни 2021 | 20:08
Надявам се да имаме така необходимия прагматичен диалог с конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

17 юни 2021 | 18:06
Националните планове за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията, солидарността, в общата сила и бъдеще на ЕС. Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли т.г. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.