НОВИНИ

2018-05-04 19:06:00

Румен Радев: България, Австрия и Румъния трябва да обединят усилията си, за да върнат Дунавския регион във фокуса на ЕС

„Оптимист съм за бъдещето на Дунавския регион, защото вие, младите хора, сте ангажирани с неговото развитие. Сигурен съм, че България, Румъния и Австрия ще обединят усилията си, за да върнат Дунавския регион във фокуса на Европейския съюз. Това заяви в "Канев център" на Русенския университет президентът Румен Радев. Заедно със своите колеги - президентите на Австрия и Румъния Александер Ван дер Белен и Клаус Йоханис, българският държавен глава участва в конференция, посветена на бъдещето на Дунавския регион.

Комплексните проблеми изискват гъвкави решения и ние сме тук, за да ги обсъждаме като представители на страните-ротационни председатели на Съвета на ЕС. Наша задача е да използваме своите председателства, за да възстановим Дунав като река, реално създаваща икономически възможности и  свързваща европейските граждани", посочи Румен Радев.

Младите хора поставиха пред тримата президенти редица въпроси, свързани с подобряването на икономическата и социална среда като задължително условие за преодоляване на негативните демографски тенденции в Дунавския регион.

Създаването на условия за целогодишно корабоплаване в българския участък на река Дунав беше основният акцент на последвалата среща на президента Румен Радев с кметове на крайдунавски градове. Представителите на местните власти призоваха държавните институции за много по-активна политика към българските общини, граничещи с река Дунав – за привличането на инвеститори, намаляване на безработицата и преустановяване на обезлюдяването на Северна България. Кметовете бяха категорични, че е необходима целенасочена политика и подкрепа за българските региони, които са най-изостанали в своето развитие в рамките на ЕС.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 юни 2021 | 18:06
Румен Радев приветства участниците за дръзновението да се занимават именно с програмиране и прилагане на водещи софтуерни продукти в ежедневието. По думите му създадените от тях модели са възможност за нов поглед към настоящето и бъдещето, а волята и упоритостта, с която младите хора доказват своя талант, е и отговорност, защото разработеният софтуер се прилага във всички сфери на обществения живот и моделира обществените отношения.

18 юни 2021 | 14:02
Президентът Румен Радев освободи със свой указ председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

17 юни 2021 | 20:08
Надявам се да имаме така необходимия прагматичен диалог с конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

17 юни 2021 | 18:06
Националните планове за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията, солидарността, в общата сила и бъдеще на ЕС. Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли т.г. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.