НОВИНИ

2018-05-04 20:04:00

На среща с президента Румен Радев, майки от Русе призоваха за коренна промяна на отношението на държавата към самотните родители и децата с увреждания

На среща с президента Румен Радев, майки от Русе призоваха за коренна промяна на отношението на държавата към самотните родители и децата с увреждания. Майките подчертаха, че от години са призовавали отговорните институции за солидарност, съпричастност и нов подход към децата и хората с увреждания, но без резултат.

Цивилизоваността на едно общество се оценява по солидарността и подкрепата за хората в нужда и лицата с увреждания, подчерта от своя страна президентът Румен Радев. Държавният глава пое ангажимент да следи за постигането на напредък в социалната политика на страната ни. “Преди тридесет години русенските майки протестираха срещу една екологична катастрофа и това даде началото на промените. Днес други русенски майки протестират срещу една социална катастрофа и аз силно се надявам правителството да ги чуе”, заяви пред журналисти президентът. 

България да спазва Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, като създава условия за тяхната обществена интеграция, да бъде създаден електронен регистър на децата с увреждания, да се преразгледа предложената от Министерството на здравеопазването реформа в системата на ТЕЛК, която предполага отнемане на правото на пенсия, при получаване на доходи от трудова дейност от хората с увреждания, приобщаването на хората с увреждания и техните близки към процеса на взимане на решения в тази сфера, както и промяна в Закона за отпускане на персонални пенсии за деца с един родител, бяха част от поставените въпроси по време на срещата.

Майките посочиха също така, че за тях е изключително трудно да запазят работата си, тъй като децата им се нуждаят от постоянни грижи. Обикновено, когато в едно семейство има човек с трайни увреждания, това води до край на професионалната кариера на родителите и социалната изолация на семейството, беше подчертано на срещата, като финансовите затруднения се увеличават, когато детето с увреждания стане на 18 години, а отпусканата пенсия е в размер на 145 лева.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 юни 2021 | 18:06
Румен Радев приветства участниците за дръзновението да се занимават именно с програмиране и прилагане на водещи софтуерни продукти в ежедневието. По думите му създадените от тях модели са възможност за нов поглед към настоящето и бъдещето, а волята и упоритостта, с която младите хора доказват своя талант, е и отговорност, защото разработеният софтуер се прилага във всички сфери на обществения живот и моделира обществените отношения.

18 юни 2021 | 14:02
Президентът Румен Радев освободи със свой указ председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

17 юни 2021 | 20:08
Надявам се да имаме така необходимия прагматичен диалог с конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

17 юни 2021 | 18:06
Националните планове за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията, солидарността, в общата сила и бъдеще на ЕС. Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли т.г. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.