НОВИНИ

2018-05-15 15:48:00

Вицепрезидентът в Стражица: Да следваме завета на Каралийчев – да усмихваме децата си

Традиционните Каралийчеви дни на културата се провеждат под патронажа на Илияна Йотова

„Да следваме завета на Каралийчев – да правим така, че децата ни да са радостни и усмихнати. Да ги учим на най-ценното в живота – приятелството, родено от споделените трудности и задружно постигнатия успех.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите и гостите на Стражица, където се провеждат традиционните Каралийчеви дни. Тази година дните са под патронажа на вицепрезидента. Илияна Йотова присъства на кулминацията на Каралийчевите дни – Карнавала на приказките. В него участваха над 20 групи от детски градини и училища, които представиха герои от емблематични произведения на Ангел Каралийчев.

„Каралийчев живее днес, превъплътен в своите герои и ни вълнува с майсторството на поетичния си език. 116 години след рождението на знаменития писател Стражица е изпълнена с вълшебния му свят. Свят, пропит от неизчерпаема любов към децата. Превърнал личната си болка в светла усмивка за поколения деца, Ангел Каралийчев  посвещава живота и таланта си на тях“, отбеляза в приветствието си вицепрезидентът.

Илияна Йотова призова децата да съхранят приказното в живота си. „Нека искрицата светлина, която Каралийчев е запалил в сърцата ви с прекрасните си слова, гори винаги“, подчерта вицепрезидентът. В навечерието на светлия български празник 24 май – Денят на славянската писменост и българската просвета и култура, Илияна Йотова пожела на децата и учениците да пренесат през годините любовта към словото и към българщината.

„Вие сте истински пример за това как творчеството може да учи и да възпитава“, обърна се вицепрезидентът към организаторите на Каралийчевите дни и всички жители на Стражица. „В тези дни на българската писменост и култура вие напомняте на цяла България, че „Народността не пада там, дето знаньето живей!“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът и кметът на Стражица Румен Павлов удостоиха с грамоти участниците в приказното карнавално шествие.

Каралийчевите дни на културата са неизменна част от културния календар на община Стражица. Програмата включва различни културни прояви, повечето от които са ориентирани към децата. Литературни четения, срещи с писатели от всички поколения, научни конференции, конкурси и спортни прояви са част от богатата програма.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

24 май 2018 | 20:08
„Духовността и знанието в България изживяват тежки времена, често недооценени и обидно третирани. На вас се падна отговорната мисия да ги пренесете през тези изпитания“. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към гостите на традиционния прием в Националния исторически музей по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

24 май 2018 | 13:01
Илияна Йотова поведе във Велики Преслав празничното шествие за 24 май и за 1125 години от обявяването на града за столица на Първата българска държава

24 май 2018 | 11:11
Слово на президента Румен Радев по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май

22 май 2018 | 17:05
Очаквам оттук-нататък положително развитие във всички области на двустранното сътрудничество на България и Руската федерация. Надявам се положителният импулс от тази визита да бъде използван от двете правителства с оглед на предстоящото посещение и на българския министър-председател в Русия. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на съвместните изявления със своя руски колега Владимир Путин в Сочи.