НОВИНИ

2018-05-15 15:48:00

Вицепрезидентът в Стражица: Да следваме завета на Каралийчев – да усмихваме децата си

Традиционните Каралийчеви дни на културата се провеждат под патронажа на Илияна Йотова

„Да следваме завета на Каралийчев – да правим така, че децата ни да са радостни и усмихнати. Да ги учим на най-ценното в живота – приятелството, родено от споделените трудности и задружно постигнатия успех.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите и гостите на Стражица, където се провеждат традиционните Каралийчеви дни. Тази година дните са под патронажа на вицепрезидента. Илияна Йотова присъства на кулминацията на Каралийчевите дни – Карнавала на приказките. В него участваха над 20 групи от детски градини и училища, които представиха герои от емблематични произведения на Ангел Каралийчев.

„Каралийчев живее днес, превъплътен в своите герои и ни вълнува с майсторството на поетичния си език. 116 години след рождението на знаменития писател Стражица е изпълнена с вълшебния му свят. Свят, пропит от неизчерпаема любов към децата. Превърнал личната си болка в светла усмивка за поколения деца, Ангел Каралийчев  посвещава живота и таланта си на тях“, отбеляза в приветствието си вицепрезидентът.

Илияна Йотова призова децата да съхранят приказното в живота си. „Нека искрицата светлина, която Каралийчев е запалил в сърцата ви с прекрасните си слова, гори винаги“, подчерта вицепрезидентът. В навечерието на светлия български празник 24 май – Денят на славянската писменост и българската просвета и култура, Илияна Йотова пожела на децата и учениците да пренесат през годините любовта към словото и към българщината.

„Вие сте истински пример за това как творчеството може да учи и да възпитава“, обърна се вицепрезидентът към организаторите на Каралийчевите дни и всички жители на Стражица. „В тези дни на българската писменост и култура вие напомняте на цяла България, че „Народността не пада там, дето знаньето живей!“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът и кметът на Стражица Румен Павлов удостоиха с грамоти участниците в приказното карнавално шествие.

Каралийчевите дни на културата са неизменна част от културния календар на община Стражица. Програмата включва различни културни прояви, повечето от които са ориентирани към децата. Литературни четения, срещи с писатели от всички поколения, научни конференции, конкурси и спортни прояви са част от богатата програма.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 октомври 2018 | 15:03
Резултатът от проведеното на 19 октомври 2018 г. гласуване в парламента е важна стъпка за Република Македония по един дълъг исторически път. Той трябва да доведе до още по-голяма близост между нашите две страни на принципите на приятелството, добросъседството и сътрудничеството.

20 октомври 2018 | 13:01
Партньорството в икономиката и инвестиционното сътрудничество между България и Китай имат голям потенциал за развитие и в краткосрочен план двете държави следва да предприемат конкретни стъпки за неговото реализиране. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин, които проведоха днес среща на „Дондуков“ 2.

20 октомври 2018 | 10:10
„Трябва да възстановим българското училище „Христо Ботев“. Това е наша мисия заради децата ни и паметта на онези, които го запазиха цели 100 години.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си на галаконцерта на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, който се проведе в Будапеща по случай 19 октомври – Деня на българо-унгарското приятелство.

19 октомври 2018 | 15:03
„От цялата човешка история е останало само онова, което е изградено от камък и слово.“ С тези думи на писателя Йордан Радичков вицепрезидентът Илияна Йотова откри българска чешма в град Сигетсентмиклош по повод Деня на българо-унгарското приятелство.