НОВИНИ

2018-05-30 18:21:00

Президентът Румен Радев към абитуриентите в неравностойно положение: Новият път за развитие на инициативата „Подкрепи една мечта“ ще е свързан с професионалната ви подготовка и обучение

Президентската инициатива ще окаже финансова помощ на бъдещите студенти чрез еднократни стипендии
 

„Време е да направите първите си самостоятелни стъпки, които ще ви водят към посоката, която сте избрали“. С тези думи държавният глава се обърна към абитуриентите, израснали без родителски грижи. „В партньорство с професионални и браншови организации ще осигуряваме безплатно професионално обучение за младежите, които участват в инициативата, за да получите първоначални умения и знания“, заяви държавния глава и добави, че доброто образование открива нови хоризонти и увеличава възможностите за професионална реализация.
Традиционният абитуриентски бал, чийто домакини са президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, събра 107 младежи от над 60 специализирани институции за деца в цялата страна. Събитието е част от благотворителната инициатива „Подкрепи една мечта“.

„Помнете, че във всичко непознато, което ви предстои, сила и увереност ще ви дават хората, които ви помагаха досега във вашия живот. Това са вашите наставници, възпитатели, учители. Те са вашето семейство, не ги забравяйте, защото тяхното дори духовно присъствие ще ви крепи в моменти на изпитания“, категоричен беше държавният глава. Румен Радев пожела на младите хора да бъдат отговорни към себе си и към другите, да имат желанието да си поставят цели и да ги отстояват. „Бъдете смели, мечтайте много и още повече работете така, че вашите мечти да се сбъднат“, посочи още президентът.

Румен Радев отправи благодарност към възпитателите от специализираните институции за деца, към представителите на държавните институции, които са партньори на Администрацията на президента в работата с младежите и към дарителите, за тяхната социална отговорност при набирането на финансовите средства. Президентът благодари и на партньорите – „Кристиан оф Рома“ и консултантска къща „От игла до конец“, които ще осигурят безвъзмездно на младежи от инициативата професионално обучение и възможност за стаж и работа в сферата на фризьорството и шивачеството.

Тази година водещи на тържеството в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 бяха абитуриентите Божана Атанасова от Разград и Слави Стоянов от Пловдив. Божана разказа за интересите си, насочени към професионална реализация в сферата на модата. Божана е сред зрелостниците, които ще преминат професионално обучение по фризьорство. Слави е избрал да продължи образованието си в специалността „Социални дейности“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, като мечтата му е един ден да стане депутат. С историята на своята мечта в тържеството се включи и Милко Георгиев, който беше част от инициативата „Подкрепи една мечта“ през 2017 година. Той увери държавния глава, че е спазил обещанието си да стане студент в Лесотехническия университет в София, за да може след като завърши да стане началник на горско стопанство в родния Велинград.

По-късно празникът ще продължи в ресторант „Лаура“, Национален дворец на културата с абитуриентския бал, който продуцентска къща „Дрийм Тийм Прадакшънс” АД организира благотворително за пореден път. Изпълнителите, които подкрепиха  инициативата, са Поли Генова, Михаела Филева, Любо Киров, Орлин Павлов, Искрата, Дара, Павел и Венци Венц, Дичо, Нели Петкова, група „D2“, група „4 Magic“ и Танцов ансамбъл „Пламъче“. С приветствия към зрелостниците ще се включат и актьорите Любомир Нейков, Ненчо Илчев, Ралица Паскалева, Силвия Лулчева и Наум Шопов.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

23 март 2019 | 18:06
„Споделям философията, която изповядвате, че глобалният свят ни предизвиква все повече да търсим корените си. Да търсим не лесното, а пълноценното общуване и да отстояваме свободата като ценност, която се крепи на ясни етични критерии, които отделят границата между честността и подлостта“, подчерта Румен Радев.

23 март 2019 | 17:05
Привилегия е да бъда сред такава плеяда от шампиони и медалисти. Вие показахте по безспорен начин какво могат младите атлети, когато със своята упоритост, всеотдайност и воля се превръщат в пример за цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с атлетите, представили България на Световните Спешъл Олимпикс игри в Абу Даби 2019, техни близки, треньори и ръководители.

23 март 2019 | 13:01
Определяща е ролята на жената днес, когато в света липсват съпричастност и толерантност, заяви Илияна Йотова на международна конференция „Жените на Балканите в следващите 100“

22 март 2019 | 13:01
„Ако искаме най-свидното – децата ни, утре да живеят в един по-добър свят, трябва да ценим учителската професия, да се борим за нейното място, да уважаваме учителите. Така, както повеляват традициите на българското образование.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си по повод 140-ата годишнина на 55 Средно училище „Петко Каравелов“ в столицата.