НОВИНИ

2018-06-02 11:13:00

Румен Радев пред паметника на Ботев във Враца: Преди 142 години „шепа“ българи повярваха в себе си и промениха живота ни

„Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета. Те ни морят във всяка епоха. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но не всеки успява да ги пребори. Затова българският Пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безразлични сме и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им.“ Това заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествената проверка-заря на площад „Христо Ботев“ във Враца, с която беше отбелязан денят на Ботев и падналите за свободата на България. Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните роти.

Румен Радев посочи в речта си, че всяка година идваме във Враца, за да се преклоним пред великия син на България, но го правим и с известно неудобство. "Велик дух, шепа сподвижници и трагична гибел - това е историята на Ботев и неговите другари", каза президентът и добави, че това е честа участ в българската история.

„Днешният ден не е време за патос, а за смирение и размисъл“, категоричен беше държавният глава. "Още ли у нас свестните считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина скитат клети, немили-недраги", с тези думи на Ботев държавният глава се обърна към всички присъстващи.

Президентът припомни, че преди 142 години „шепа българи“ повярваха в себе си и промениха живота ни, а техният кураж сила, воля и доблест, трябва да бъдат и наше вдъхновение.

Паметта на поета-революционер беше почетена от представителни военни подразделения на Българската армия с военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски.

След края на тържествената проверка-заря илюминации озариха небето над паметника на великия син на България.

В отбелязването на деня на Ботев и падналите за свободата на България участваха кметът на общината Калин Каменов, врачанският митрополит Григорий, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, представители на изпълнителната и местната власт, народни представители, хиляди граждани.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

22 юни 2018 | 16:04
В Димитровград двамата президенти се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Сърбия и символично заедно положиха венци на Нешков връх

22 юни 2018 | 16:04
Най-тежката битка пред нас е за душите на младите хора, които са лесна плячка на радикални елементи, убедена е Илияна Йотова

21 юни 2018 | 17:05
Историческото помирение, върху което е изградена единна Европа, трябва да намери своето място и на Балканите. Отстояването на европейската перспектива в региона изисква смелост, конструктивност, загърбване на езика на омразата, установяване на трайно добросъседство и зачитане на правата на националните малцинства. Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Република Сърбия Александър Вучич в Белград.

20 юни 2018 | 14:02
Държавният глава Румен Радев удостои Българското средно образователно училище „Христо Ботев“ в Братислава с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента. По време на официалното си посещение в Словашката република Румен Радев посети учебното заведение, което е едно от най-престижните в Братислава.