НОВИНИ

2018-06-02 11:13:00

Румен Радев пред паметника на Ботев във Враца: Преди 142 години „шепа“ българи повярваха в себе си и промениха живота ни

„Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета. Те ни морят във всяка епоха. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но не всеки успява да ги пребори. Затова българският Пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безразлични сме и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им.“ Това заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествената проверка-заря на площад „Христо Ботев“ във Враца, с която беше отбелязан денят на Ботев и падналите за свободата на България. Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните роти.

Румен Радев посочи в речта си, че всяка година идваме във Враца, за да се преклоним пред великия син на България, но го правим и с известно неудобство. "Велик дух, шепа сподвижници и трагична гибел - това е историята на Ботев и неговите другари", каза президентът и добави, че това е честа участ в българската история.

„Днешният ден не е време за патос, а за смирение и размисъл“, категоричен беше държавният глава. "Още ли у нас свестните считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина скитат клети, немили-недраги", с тези думи на Ботев държавният глава се обърна към всички присъстващи.

Президентът припомни, че преди 142 години „шепа българи“ повярваха в себе си и промениха живота ни, а техният кураж сила, воля и доблест, трябва да бъдат и наше вдъхновение.

Паметта на поета-революционер беше почетена от представителни военни подразделения на Българската армия с военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски.

След края на тържествената проверка-заря илюминации озариха небето над паметника на великия син на България.

В отбелязването на деня на Ботев и падналите за свободата на България участваха кметът на общината Калин Каменов, врачанският митрополит Григорий, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, представители на изпълнителната и местната власт, народни представители, хиляди граждани.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

22 септември 2018 | 14:02
„110 години извоюваната независимост е пример и отговорност. Дати като днешната поставят на истинско изпитание държавници и политици. Нужни са свободни и активни хора, лидери, които водят България напред. Силна държава се гради със силни хора, със силни и работещи институции.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на Националния тракийски женски събор-поклонение, който се проведе в крумовградското село Аврен.

22 септември 2018 | 11:11
Прокламацията на Независимостта бе триумф на българската държавност, ясен знак към Европа и света, че млада България ще отстоява с всички сили своето място сред самостоятелните, благоденстващи и цивилизовани нации. Това заявява президентът Румен Радев в свой адрес по повод тържественото отбелязване във Велико Търново на 110 години от обявяването на българската Независимост.

21 септември 2018 | 17:05
Международната младежка програма „Награда на херцога на Единбург“ показва какъв е пътят към свободата – да можеш сам да избираш и поставяш стандарти, към които да се стремиш. Тя допринася младите хора да се развиват като лидери и пълноценни граждани на нашето общество. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото награждаване на седем български младежи, постигнали за първи път у нас златно ниво в международната младежка програма „Награда на херцога на Единбург – България“.

20 септември 2018 | 16:04
Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 посланика на Полша у нас Кшищоф Краевски с орден „Стара планина“ първа степен. Висшето държавно отличие се връчва за заслугите на дипломата за задълбочаването и развитието на двустранните отношения между България и Полша.