НОВИНИ

2018-06-02 11:13:00

Румен Радев пред паметника на Ботев във Враца: Преди 142 години „шепа“ българи повярваха в себе си и промениха живота ни

„Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета. Те ни морят във всяка епоха. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но не всеки успява да ги пребори. Затова българският Пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безразлични сме и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им.“ Това заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествената проверка-заря на площад „Христо Ботев“ във Враца, с която беше отбелязан денят на Ботев и падналите за свободата на България. Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните роти.

Румен Радев посочи в речта си, че всяка година идваме във Враца, за да се преклоним пред великия син на България, но го правим и с известно неудобство. "Велик дух, шепа сподвижници и трагична гибел - това е историята на Ботев и неговите другари", каза президентът и добави, че това е честа участ в българската история.

„Днешният ден не е време за патос, а за смирение и размисъл“, категоричен беше държавният глава. "Още ли у нас свестните считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина скитат клети, немили-недраги", с тези думи на Ботев държавният глава се обърна към всички присъстващи.

Президентът припомни, че преди 142 години „шепа българи“ повярваха в себе си и промениха живота ни, а техният кураж сила, воля и доблест, трябва да бъдат и наше вдъхновение.

Паметта на поета-революционер беше почетена от представителни военни подразделения на Българската армия с военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски.

След края на тържествената проверка-заря илюминации озариха небето над паметника на великия син на България.

В отбелязването на деня на Ботев и падналите за свободата на България участваха кметът на общината Калин Каменов, врачанският митрополит Григорий, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, представители на изпълнителната и местната власт, народни представители, хиляди граждани.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

23 март 2019 | 18:06
„Споделям философията, която изповядвате, че глобалният свят ни предизвиква все повече да търсим корените си. Да търсим не лесното, а пълноценното общуване и да отстояваме свободата като ценност, която се крепи на ясни етични критерии, които отделят границата между честността и подлостта“, подчерта Румен Радев.

23 март 2019 | 17:05
Привилегия е да бъда сред такава плеяда от шампиони и медалисти. Вие показахте по безспорен начин какво могат младите атлети, когато със своята упоритост, всеотдайност и воля се превръщат в пример за цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с атлетите, представили България на Световните Спешъл Олимпикс игри в Абу Даби 2019, техни близки, треньори и ръководители.

23 март 2019 | 13:01
Определяща е ролята на жената днес, когато в света липсват съпричастност и толерантност, заяви Илияна Йотова на международна конференция „Жените на Балканите в следващите 100“

22 март 2019 | 13:01
„Ако искаме най-свидното – децата ни, утре да живеят в един по-добър свят, трябва да ценим учителската професия, да се борим за нейното място, да уважаваме учителите. Така, както повеляват традициите на българското образование.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си по повод 140-ата годишнина на 55 Средно училище „Петко Каравелов“ в столицата.