НОВИНИ

2018-06-22 16:25:00

Вицепрезидентът: Има епидемия на езика на омразата

Най-тежката битка пред нас е за душите на младите хора, които са лесна плячка на радикални елементи, убедена е Илияна Йотова
 

„Днес има епидемия на езика на омразата. Интернет е нов, още по-могъщ инструментариум за разпространението му, затова и битката срещу езика на омразата е още по-трудна.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си към участниците в международната конференция „Да живеем заедно в мрежата: посланици на толерантност в интернет“. Във форума, организиран от „Асоциация за развитие на София“, участват представители на национални, местни и европейски институции, активисти за правата на човека, представители на неправителствени организации и медии, студенти и партньори по проекта „Коалиция от посланици за противодействие на езика на омразата в интернет“ от България, Хърватия, Чехия, Гърция, Германия, Грузия, Италия, Румъния и Великобритания.

Вицепрезидентът определи генезиса и причините за ръста на езика на омразата – световната финансово-икономическа криза и миграционната криза. „Националните и световните лидери не успяха да посочат причините за кризата и да предложат работещи политики. Най-лесното решение бе да използват уязвимите групи от обществото, за да оправдаят собствените си грешки, да насъскват едни групи срещу други“, отбеляза Илияна Йотова.

„Агресията, отрицанието, отчуждението и омразата избуяха в миграционната криза. Търсещите закрила се превърнаха в силно политическо оръжие в предизборни битки, станаха лесна плячка на крайни настроения“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи голямата роля на медиите в битката срещу езика на омразата. По думите на вицепрезидента във виртуалното пространство е най-лесно да се демонстрира нетърпимост и да се пропагандира противопоставяне. Социалните мрежи, които стават все по-силни лидери на мнение, се превръщат в удобна платформа за разпространение на крайни настроения.

Децата и младите хора Илияна Йотова определи като най-уязвимата група към езика на омразата. „Днес най-тежката битка пред нас е за душите на младите хора, които са необременени от предразсъдъци, които са лесна плячка на радикални елементи“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова обърна внимание на причините за агресията сред децата и начините за справяне с нея. Вицепрезидентът открои ролята на семейството и образованието.

По думите на Илияна Йотова враждебното слово е първата крачка към по-опасните последствия – престъпление от омраза и насилие към другия.

„Днес, в XXI век, след като преди много години сме ги записали в харти, отново говорим за защита на основни човешки права. До това доведе девалвацията на политиката, която залага на гръмкото и скандалното, за да привлича симпатизанти, но без да предлага реални и работещи решения за по-добър живот“, отбеляза вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова битката за права е най-трудната, но в нея е смисълът на политическото и общественото лидерство.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

29 юли 2021 | 17:05
Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина

27 юли 2021 | 15:03
Соня Момчилова има над тридесетгодишен опит в сферата на журналистиката и медиите.

26 юли 2021 | 16:04
България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, заяви българският държавен глава на среща с австрийския си колега

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.