НОВИНИ

2018-07-03 17:31:00

България и Виетнам ще работят за увеличаване на взаимните инвестиции и двустранния обмен в туризма и образованието

България и Виетнам ще работят за насърчаване на взаимните инвестиции в сферата на информационните технологии и електрониката, както и за увеличаване на двустранния обмен в туризма. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министъра на външните работи на Социалистическа република Виетнам Фам Бин Мин, които днес проведоха среща на „Дондуков“ 2. Двамата бяха единодушни, че динамиката на политическия диалог през последните години е предпоставка за активизиране на икономическото партньорство.

 „Приветстваме постигнатото съгласие за приключване на преговорите по Споразумението за свободна търговия ЕС-Виетнам. Влизането му в сила ще способства за развитието на инвестиционния и търговски потенциал между нашите страни. България може да използва по-пълноценно възможностите, които предлага динамичният и перспективен пазар на Виетнам и в същото време ще се превърне в притегателно място за инвестиции от Виетнам и другите страни от региона“, посочи президентът. Румен Радев отбеляза, че през последните години Виетнам се утвърждава като една от високотехнологичните държави в Азия и това открива нови перспективи за задълбочаване на двустранното партньорство.

По време на срещата държавният глава призова за възобновяване работата на Междуправителствената българо-виетнамска Смесена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, а Фам Бин Мин подчерта, че Виетнам е готов да повиши нивото на председателстващия Комисията от своя страна, като това вече ще бъде  министърът на икономиката. Перспективите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството в областта на отбраната и военните технологии, също бяха обсъдени по време на срещата.

„Наличието на близо 30 000 виетнамски граждани, завършили висше образование в България, които заемат днес важни постове в бизнеса и държавната администрация на Виетнам, разкриват голям потенциал и са солидна основа за надграждане на двустранните отношения“, заяви държавният глава. Румен Радев подчерта, че България е регионален образователен център в Югоизточна Европа и изрази готовността на страната ни за възобновяване на добрите традиции на двустранното сътрудничеството в областта на висшето образование.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград