НОВИНИ

2018-09-04 12:45:00

Румен Радев: Австрия е приоритетен икономически партньор и водещ инвеститор в България

Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 посланика на Република Австрия у нас Роланд Хаузер с орден „Стара планина“ първа степен. Високото държавно отличие се връчва за изключително големите заслуги на дипломата за укрепването и развитието на двустранните отношения между България и Австрия.

„По време на мандата на посланик Хаузер бяха положени големи усилия за привличането на вниманието на деловите и финансовите среди към България. Австрия е наш приоритетен икономически партньор и водещ инвеститор в страната ни“, каза Румен Радев, като допълни, че отличните отношения между двете страни са резултат на последователни усилия и на приноса на поколения дипломати, на бизнеса, на академичните и културните среди и гражданите.

Имаше и продължава да има особено голяма динамика между двете ни държави по време на триото председателства на Съвета на ЕС, където заедно работихме по важни приоритети от европейския дневен ред - миграцията, сигурността, перспективата на Западните Балкани. Лично с ангажираността на посланик Хаузер имаме голяма динамика в политическите отношения на високо и най-високо ниво, отбеляза президентът.

В речта си Румен Радев открои и успешното посещение на австрийския президент Александър ван дер Белен у нас и участието му в тристранната среща в Русе, която се проведе през май т.г. по инициатива на българския държавен глава, и на която беше потвърден общият интерес на България, Австрия и Румъния за съживяването на Дунавската стратегия.

По време на церемонията Румен Радев даде висока оценка и на активния обмен в областта на образованието, науката и културата между България и Австрия.

От своя страна Роланд Хаузер заяви, че за него е огромна чест да получи най-високото държавно отличие и посочи, че теми като миграцията, защитата на външните граници на ЕС, европейската перспектива за Западните Балкани се разглеждат от двете страни по много сходен начин. „Австрия и България избраха почти едни и същи приоритети за своите председателства на Съвета на ЕС“, посочи посланик Хаузер.

Пред гостите на церемонията австрийският дипломат отбеляза, че със съпругата си са обиколили България по време на своя мандат и е възхитен от историята и културните традиции на страната ни.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград