НОВИНИ

2018-10-04 16:02:00

Вицепрезидентът разговаря с представители на българските общности и кметовете на села от Болградския район

На среща в селата Бановка и Криничное вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с представители на българските общности и кметове на български села от Болградския район. Във водената от Илияна Йотова делегация участват представители на бесарабските българи в България.

„За първи път държавник на такова високо ниво идва при нас и иска да чуе проблемите ни“, отбелязаха хората. Те се обявиха за по-здрави и ефективни връзки с българската държава, за да може по-категорично българските общности в Украйна да отстояват правата си.

На срещите си с вицепрезидента сънародниците ни отново поставиха въпросите за административно-териториалната реформа, която заплашва да размие компактността на българското етническо население, и законът за езика, който крие опасност от ограничаване на изучаването на българския език. Вицепрезидентът бе категорична, че на всички нива на контакти между България и Украйна тези въпроси ще бъдат дискутирани.

Жителите на селата ревностно пазят българските си корени. Гордеят се с богати етнографски музеи, които разказват 200-годишната история на бесарабските българи, читалища, културни центрове. Представителите на българските общности изразиха голямо желание да посещават по-често родината на своите деди. С хубавата българска поговорка „Докато езикът е жив, народ не умира“ бе посрещната вицепрезидентът в село Криничное. Там Илияна Йотова положи цветя пред кръста, изграден в знак на почит към българите преселници в Бесарабия.

Вицепрезидентът е на посещение в Украйна за срещи с наши сънародници. Предстоят разговори на Илияна Йотова в село Лошчиновка и град Измаил. Утре вицепрезидентът ще приветства ръководството, преподавателите и учениците в Болградската гимназия „Г. С. Раковски“ по повод 160-годишнината от основаването на учебното заведение.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 октомври 2021 | 17:05
Основна тема на днешния Европейски съвет е енергийната криза в Европа и стремително растящите цени на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, на което представлява България.

21 октомври 2021 | 13:01
Илияна Йотова почете героите, извоювали свободата на Родопите

20 октомври 2021 | 20:08
Длъжни сме да пазим и предаваме през поколенията завета на нашите предци, които спасиха българските евреи. Дори и в най-мрачния период на човешката история нашият народ постигна победа на човечността, солидарността и смелостта, които и днес изграждат тъканта на българското общество. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Еврейския културен дом в София участва в откриването на инициативата „Запомнени заради доброто“, създадена по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

20 октомври 2021 | 18:06
Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.