НОВИНИ

2018-10-05 12:44:00

Президентът Радев: България цени високо приноса на Тунис за стабилизиране на региона на Северна Африка

България цени високо приноса на Тунизийската република за стабилизиране на региона на Северна Африка. Тунис е важен партньор на Европейския съюз в борбата с тероризма и миграцията, затова страната ни ще работи за задълбочаване на сътрудничеството в тази посока. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с министъра на външните работи на Тунизийската република Хемайес Джхинауи, която се състоя на „Дондуков“ 2.

Българският държавен глава отбеляза, че през следващите години Европейския съюз трябва да засили подкрепата си за Северна Африка чрез ефективни програми в социалната сфера, образованието, здравеопазването. „Задълбочаването на сътрудничеството на страните от региона ни с ЕС е инвестиция в стабилността“, заяви от своя страна министър Джхинауи. Той посочи, че Тунис се стреми към още по-тясна интеграция с европейската икономика и разчита на подкрепата на традиционни приятели и партньори като България.

И президентът Радев, и министър Джхинауи отбелязаха потенциала за задълбочаване на икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и Тунис. През миналата година има увеличение на стокообмена между страните ни, който е достигнал близо 124 млн. долара, но има възможности за разширяване на търговските и икономически контакти. Принос в тази насока ще има свикването в близко бъдеще на Смесената комисия за икономическо сътрудничество, както и организирането на бизнес форум, отбелязаха президентът Радев  и министър Джхинауи.

Българският държавен глава подчерта възможностите за засилване на обмена в областта на туризма, образованието, науката. Хемайес Джхинауи благодари за приноса на България и на българските специалисти за изграждането на високоуважавани в Тунис кадри в сферата на инженерните науки и медицината и призова за възстановяване на доброто сътрудничество от близкото минало в тези сфери.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 октомври 2021 | 17:05
Основна тема на днешния Европейски съвет е енергийната криза в Европа и стремително растящите цени на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, на което представлява България.

21 октомври 2021 | 13:01
Илияна Йотова почете героите, извоювали свободата на Родопите

20 октомври 2021 | 20:08
Длъжни сме да пазим и предаваме през поколенията завета на нашите предци, които спасиха българските евреи. Дори и в най-мрачния период на човешката история нашият народ постигна победа на човечността, солидарността и смелостта, които и днес изграждат тъканта на българското общество. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Еврейския културен дом в София участва в откриването на инициативата „Запомнени заради доброто“, създадена по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

20 октомври 2021 | 18:06
Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.