НОВИНИ

2018-10-05 16:23:00

Вицепрезидентът: 160 години Болградската гимназия пази българския език и дух, възпитава в любов към България

„160 години Болградската гимназия пази българския език и дух, възпитава в любов към България. Нека бъдем верни на създателите на това училище, нека запазим традициите и обичаите си. Само с толерантност, с взаимно уважение, с помощ в беда – така ще пребъдат и двете ни държави, България и Украйна.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше официален гост на честването на 160-годишнината от създаването на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“.

„Историята на Болградската гимназия е част от историята на България. Много от борците за национално освобождение, идеолозите на национално-освободителните борби, строителите на току-що освободената България са преминали през тези класни стаи и техният дух още се усеща тук“, подчерта вицепрезидентът.

В словото си Илияна Йотова се обърна специално към българските общности в Бесарабия с благодарност от името на българската държава за отстояване на българщината, запазване на българското самосъзнание и език. „Уважаеми сънародници, точно днес е времето да почетем паметта на онези, които преди 200 години дойдоха в тези земи, търсейки своята нова родина. Тук намериха своята малка България. Първото, което направиха нашите предци, е да съградят храм заради вярата. Веднага след това училище – преди 160 години, преди да имаме независима църква, те са знаели, че най-важното е образованието. Образовани хора, които ще осигурят просперитет“, отбеляза Илияна Йотова.

Как може едно училище да се съхрани и развива 160 години, риторично попита вицепрезидентът. „Отговора намерих в едно послание на Злата от Криничное. Момичето ме посрещна с думите – Дор език е жив, народ е жив. Това е в сърцето и душата на всеки“, каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изказа благодарност към преподавателите по български език в училищата на българите в Бесарабия за това, че учат децата не само на езика, но и на българщина, на разум, съвест и изконни добродетели.

В словото си вицепрезидентът даде висока оценка за днешната Болградска гимназия – истинско европейско училище. Много от децата, завършили училището, идват в българските университети, сякаш за да изпълнят заветите на своите прародители. Да се върнат в България.

От името на държавния глава Румен Радев вицепрезидентът връчи на директора на гимназията Снежана Скорич почетния знак на президента като признание за съхранението на българския език и българщината, за високото качество на образованието. Болградската гимназия получи подарък от вицепрезидента – „Сънят на българските дейци за Освобождението на България, 1854 г.“ от Николай Павлович с акростих на Раковски, патрон на училището. Скорич удостои Илияна Йотова с почетния знак на гимназията, изработен по повод 160-годишнината от създаването на учебното заведение.

В Болград вицепрезидентът посети Българския културен център и разговаря с ръководството му. Илияна Йотова разгледа църквата „Преображение господне“. Положи и цветя пред паметника на опълченците, издигнат в знак на почит към бесарабските българи, жертвали живота си за свободата на отечеството.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

14 октомври 2018 | 14:02
„Заедно днес ще отбележим една внушителна годишнина – 150 години от обявяването на Троян за град, който през годините се утвърди като вековно огнище на образование и култура, на буден дух и предприемачество, разцъфтяващо и днес. Всяко едно поколение продължава да развива традициите по уникален начин и аз приветствам ръководството на общината за усилията, които полага в търсенето на просперитет за този прекрасен край“.

14 октомври 2018 | 14:02
„Позволете ми преди всичко да изкажа своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на Виктория Маринова. От всяка несправедливост боли и тя е повод за възмущение. Този случай разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции както вътре в страната, така и навън. Разкри и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот".

10 октомври 2018 | 16:04
Възстановяването и опазването на българските войнишки паметници в страната и в чужбина е част от националната памет и достойнство и е сред приоритетите в работата на държавния глава и неговия екип. Това беше подчертано на среща на главния секретар на президента Димитър Стоянов с представители на Министерството на отбраната, зам.-кмета на Петрич Илиана Попова и експерти от Общината, на която беше обсъдено възстановяването и изграждането на военни паметници на територията на Община Петрич.

9 октомври 2018 | 17:05
Държавният глава Румен Радев прие днес апостолическия нунций в България Анселмо Гуидо Пекорари. По време на срещата бяха потвърдени отличните отношения между страната ни и Ватикана и беше обсъдена възможността за посещение на Негово Светейшество папа Франциск в България.