НОВИНИ

2018-10-05 16:23:00

Вицепрезидентът: 160 години Болградската гимназия пази българския език и дух, възпитава в любов към България

„160 години Болградската гимназия пази българския език и дух, възпитава в любов към България. Нека бъдем верни на създателите на това училище, нека запазим традициите и обичаите си. Само с толерантност, с взаимно уважение, с помощ в беда – така ще пребъдат и двете ни държави, България и Украйна.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше официален гост на честването на 160-годишнината от създаването на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“.

„Историята на Болградската гимназия е част от историята на България. Много от борците за национално освобождение, идеолозите на национално-освободителните борби, строителите на току-що освободената България са преминали през тези класни стаи и техният дух още се усеща тук“, подчерта вицепрезидентът.

В словото си Илияна Йотова се обърна специално към българските общности в Бесарабия с благодарност от името на българската държава за отстояване на българщината, запазване на българското самосъзнание и език. „Уважаеми сънародници, точно днес е времето да почетем паметта на онези, които преди 200 години дойдоха в тези земи, търсейки своята нова родина. Тук намериха своята малка България. Първото, което направиха нашите предци, е да съградят храм заради вярата. Веднага след това училище – преди 160 години, преди да имаме независима църква, те са знаели, че най-важното е образованието. Образовани хора, които ще осигурят просперитет“, отбеляза Илияна Йотова.

Как може едно училище да се съхрани и развива 160 години, риторично попита вицепрезидентът. „Отговора намерих в едно послание на Злата от Криничное. Момичето ме посрещна с думите – Дор език е жив, народ е жив. Това е в сърцето и душата на всеки“, каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изказа благодарност към преподавателите по български език в училищата на българите в Бесарабия за това, че учат децата не само на езика, но и на българщина, на разум, съвест и изконни добродетели.

В словото си вицепрезидентът даде висока оценка за днешната Болградска гимназия – истинско европейско училище. Много от децата, завършили училището, идват в българските университети, сякаш за да изпълнят заветите на своите прародители. Да се върнат в България.

От името на държавния глава Румен Радев вицепрезидентът връчи на директора на гимназията Снежана Скорич почетния знак на президента като признание за съхранението на българския език и българщината, за високото качество на образованието. Болградската гимназия получи подарък от вицепрезидента – „Сънят на българските дейци за Освобождението на България, 1854 г.“ от Николай Павлович с акростих на Раковски, патрон на училището. Скорич удостои Илияна Йотова с почетния знак на гимназията, изработен по повод 160-годишнината от създаването на учебното заведение.

В Болград вицепрезидентът посети Българския културен център и разговаря с ръководството му. Илияна Йотова разгледа църквата „Преображение господне“. Положи и цветя пред паметника на опълченците, издигнат в знак на почит към бесарабските българи, жертвали живота си за свободата на отечеството.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 май 2019 | 14:02
„За България, Германия е стратегически партньор в ЕС и много близък партньор в НАТО“, посочи Румен Радев и добави, че страната ни разчита на германска подкрепа за модернизация на Българската армия и за пълноценната интеграция на българската отбранителна индустрия и наука в рамките на общите европейски проекти, включително и финансирани чрез Европейския фонд за отбрана.

19 май 2019 | 13:01
Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които държавният глава проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

19 май 2019 | 13:01
Вярвам, че младите хора от десетки държави, които избраха да завършат Американския университет в Благоевград, ще дадат пример на своето и следващите поколения за това, че автентичният и траен успех изисква висока лична мотивация, пълна отдаденост и дисциплина. Това заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония днес по дипломиране на двадесет и петия випуск на Американския университет в Благоевград.

18 май 2019 | 09:09
С дарените средства Администрацията на Президента покрива разходите по организацията на празничната вечер, а останалата част се разпределя като еднократна стипендия между абитуриентите, които ще продължат образованието си във висше училище или професионален колеж, и отличните ученици в 12 клас през учебната 2019/2020 година.