НОВИНИ

2018-10-05 16:23:00

Вицепрезидентът: 160 години Болградската гимназия пази българския език и дух, възпитава в любов към България

„160 години Болградската гимназия пази българския език и дух, възпитава в любов към България. Нека бъдем верни на създателите на това училище, нека запазим традициите и обичаите си. Само с толерантност, с взаимно уважение, с помощ в беда – така ще пребъдат и двете ни държави, България и Украйна.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше официален гост на честването на 160-годишнината от създаването на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“.

„Историята на Болградската гимназия е част от историята на България. Много от борците за национално освобождение, идеолозите на национално-освободителните борби, строителите на току-що освободената България са преминали през тези класни стаи и техният дух още се усеща тук“, подчерта вицепрезидентът.

В словото си Илияна Йотова се обърна специално към българските общности в Бесарабия с благодарност от името на българската държава за отстояване на българщината, запазване на българското самосъзнание и език. „Уважаеми сънародници, точно днес е времето да почетем паметта на онези, които преди 200 години дойдоха в тези земи, търсейки своята нова родина. Тук намериха своята малка България. Първото, което направиха нашите предци, е да съградят храм заради вярата. Веднага след това училище – преди 160 години, преди да имаме независима църква, те са знаели, че най-важното е образованието. Образовани хора, които ще осигурят просперитет“, отбеляза Илияна Йотова.

Как може едно училище да се съхрани и развива 160 години, риторично попита вицепрезидентът. „Отговора намерих в едно послание на Злата от Криничное. Момичето ме посрещна с думите – Дор език е жив, народ е жив. Това е в сърцето и душата на всеки“, каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изказа благодарност към преподавателите по български език в училищата на българите в Бесарабия за това, че учат децата не само на езика, но и на българщина, на разум, съвест и изконни добродетели.

В словото си вицепрезидентът даде висока оценка за днешната Болградска гимназия – истинско европейско училище. Много от децата, завършили училището, идват в българските университети, сякаш за да изпълнят заветите на своите прародители. Да се върнат в България.

От името на държавния глава Румен Радев вицепрезидентът връчи на директора на гимназията Снежана Скорич почетния знак на президента като признание за съхранението на българския език и българщината, за високото качество на образованието. Болградската гимназия получи подарък от вицепрезидента – „Сънят на българските дейци за Освобождението на България, 1854 г.“ от Николай Павлович с акростих на Раковски, патрон на училището. Скорич удостои Илияна Йотова с почетния знак на гимназията, изработен по повод 160-годишнината от създаването на учебното заведение.

В Болград вицепрезидентът посети Българския културен център и разговаря с ръководството му. Илияна Йотова разгледа църквата „Преображение господне“. Положи и цветя пред паметника на опълченците, издигнат в знак на почит към бесарабските българи, жертвали живота си за свободата на отечеството.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

13 декември 2018 | 14:02
Трябва да търсим всички възможни механизми да намалим драстично дела на недействителни бюлетини, заяви държавният глава при закриване на дискусията „Избори - прозрачност и доверие“

13 декември 2018 | 12:12
През 2019 година в България предстоят два вида избори и е много важно те да бъдат прозрачни и честни, да има широко представителство на българските граждани във вота, защото доверието в изборите е важно за демократичното формиране и функциониране на институциите. Това заяви президентът Румен Радев на дискусия, посветена на изборния процес, организирана по инициатива на държавния глава с участието на експерти по темата.

13 декември 2018 | 11:11
Българската общност в Казахстан иска по-тесни контакти с родината

12 декември 2018 | 16:04
Ако има наистина силна консолидираност в бранша, тя трябва да изведе отношенията с възложителя на едно много принципно и прозрачно ниво. Това заяви днес президентът Румен Радев на среща на «Дондуков» 2 с представители на Камарата на строителите в България по повод провеждащите се протести на строителни компании в София.