НОВИНИ

2018-11-06 18:17:00

Вицепрезидентът: Паметта не е за продан

Илияна Йотова откри изложбата „Спасени съкровища на България“ в Националния археологически институт с музей при БАН

„В тези ценни предмети е кодирана история, която не е за продан. Паметта не е за продан.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата „Спасени съкровища на България“ в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ). Експозицията представя 300 културно-исторически ценности, спасени през последните десетилетия от иманярство и нелегален трафик, благодарение на органите на Министерство на вътрешните работи.

„Унищожаването на тези предмети безвъзвратно къса страници от древната ни история, в които остават бели петна. Откъснат от средата си, всеки един от предметите губи от своята стойност, защото губи най-ценното – своята биография“, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че битката с иманярството и фалшифицирането на антики е сложна и дълга, изисква координираните усилия на институции и общество както на национално, така и на международно ниво. Вицепрезидентът посочи, че в обществото ни липсва достатъчна чувствителност към похищението на ценности. „Тази изложба търси и трябва да намери събудената отговорност на всички нас“, заяви Илияна Йотова.

Благодарности вицепрезидентът изказа към НАИМ и 18-те музея в различни части на България, които са събрали ценните експонати. „Изложбата нямаше да бъде възможна без обединените усилия на държавата, институциите и обществото“, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът благодари за отговорната и професионална работа на служителите на Министерство на вътрешните работи и за подкрепата на Министерство на културата и Столична община.

„Съкровищата от изложбата са още по-ценни, защото са спасени. Тя трябва да бъде посетена от повече хора, трябва да доведем децата си, да я видят туристите“, заяви Илияна Йотова.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 април 2019 | 13:01
Спортът дарява не само здраве и физически качества – сила, ловкост, бързина, издръжливост, но и изгражда характер, калява психиката и развива волята. Спортът е един от важните фактори за изкореняване на агресията в училище. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на спортния празник на централния стадион на Националната спортна академия „Васил Левски“.

20 април 2019 | 12:12
Интервю на държавния глава за предаването “Панорама” на Българската национална телевизия, 19 април 2019 г.

19 април 2019 | 17:05
Илияна Йотова е патрон на международния културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“, в който участват ученици от цяла България и от българските общности

19 април 2019 | 12:12
Вицепрезидентът Илияна Йотова организира Студентска лаборатория „Перспективи за развитие с българска диплома“ с чуждестранни студенти от български произход в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Това бе поредната среща на вицепрезидента със студенти от български произход, които учат във висши учебни заведения в страната по ПМС №103 и ПМС №228.