НОВИНИ

2018-11-06 18:17:00

Вицепрезидентът: Паметта не е за продан

Илияна Йотова откри изложбата „Спасени съкровища на България“ в Националния археологически институт с музей при БАН

„В тези ценни предмети е кодирана история, която не е за продан. Паметта не е за продан.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата „Спасени съкровища на България“ в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ). Експозицията представя 300 културно-исторически ценности, спасени през последните десетилетия от иманярство и нелегален трафик, благодарение на органите на Министерство на вътрешните работи.

„Унищожаването на тези предмети безвъзвратно къса страници от древната ни история, в които остават бели петна. Откъснат от средата си, всеки един от предметите губи от своята стойност, защото губи най-ценното – своята биография“, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че битката с иманярството и фалшифицирането на антики е сложна и дълга, изисква координираните усилия на институции и общество както на национално, така и на международно ниво. Вицепрезидентът посочи, че в обществото ни липсва достатъчна чувствителност към похищението на ценности. „Тази изложба търси и трябва да намери събудената отговорност на всички нас“, заяви Илияна Йотова.

Благодарности вицепрезидентът изказа към НАИМ и 18-те музея в различни части на България, които са събрали ценните експонати. „Изложбата нямаше да бъде възможна без обединените усилия на държавата, институциите и обществото“, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът благодари за отговорната и професионална работа на служителите на Министерство на вътрешните работи и за подкрепата на Министерство на културата и Столична община.

„Съкровищата от изложбата са още по-ценни, защото са спасени. Тя трябва да бъде посетена от повече хора, трябва да доведем децата си, да я видят туристите“, заяви Илияна Йотова.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 януари 2019 | 13:01
Президентът Румен Радев прие днес на „Дондуков“ 2 представители на австрийския бизнес у нас, с които обсъди трудностите, които компаниите срещат при реализиране на работата си и възможностите за подобряване на бизнес климата в България и повишаване на конкурентоспособността. На срещата присъства и посланикът на Австрия у нас Андреа Вике.

10 януари 2019 | 12:12
Държавният глава Румен Радев изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по повод проблемите с т. нар. пакет Мобилност 1.

8 януари 2019 | 17:05
Имате моята абсолютна подкрепа за вашите искания, към предприетите от вас действия и намерения за справедливи протести. Това заяви държавният глава Румен Радев, който прие днес на „Дондуков“ 2 представители на браншови организации за автомобилен превоз по повод проблемите с т. нар. пакет "Мобилност". Държавният глава определи готвените текстове, които ще се гласуват на 10 януари в транспортната комисия в Европейския парламент, като дискриминационни и посочи, че те грубо нарушават основни принципи на ЕС.

7 януари 2019 | 14:02
Вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс представиха на „Дондуков“ 2 пред журналисти инициативата „Посланик за един ден“. Кампанията се организира за втора година от британското посолство в София в партньорство с вицепрезидента Илияна Йотова, жени посланици в България и жени лидери на неправителствени организации.