НОВИНИ

2018-11-06 18:17:00

Вицепрезидентът: Паметта не е за продан

Илияна Йотова откри изложбата „Спасени съкровища на България“ в Националния археологически институт с музей при БАН

„В тези ценни предмети е кодирана история, която не е за продан. Паметта не е за продан.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата „Спасени съкровища на България“ в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ). Експозицията представя 300 културно-исторически ценности, спасени през последните десетилетия от иманярство и нелегален трафик, благодарение на органите на Министерство на вътрешните работи.

„Унищожаването на тези предмети безвъзвратно къса страници от древната ни история, в които остават бели петна. Откъснат от средата си, всеки един от предметите губи от своята стойност, защото губи най-ценното – своята биография“, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че битката с иманярството и фалшифицирането на антики е сложна и дълга, изисква координираните усилия на институции и общество както на национално, така и на международно ниво. Вицепрезидентът посочи, че в обществото ни липсва достатъчна чувствителност към похищението на ценности. „Тази изложба търси и трябва да намери събудената отговорност на всички нас“, заяви Илияна Йотова.

Благодарности вицепрезидентът изказа към НАИМ и 18-те музея в различни части на България, които са събрали ценните експонати. „Изложбата нямаше да бъде възможна без обединените усилия на държавата, институциите и обществото“, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът благодари за отговорната и професионална работа на служителите на Министерство на вътрешните работи и за подкрепата на Министерство на културата и Столична община.

„Съкровищата от изложбата са още по-ценни, защото са спасени. Тя трябва да бъде посетена от повече хора, трябва да доведем децата си, да я видят туристите“, заяви Илияна Йотова.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

14 ноември 2018 | 17:05
„Изпитанията пред българите винаги са били тежки. По-силни от тях обаче са волята и стремежът към свобода, справедливост и правда.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в село Баня на тържественото отбелязване на 140 години от Кресненско-Разложкото въстание.

13 ноември 2018 | 13:01
„Ако искат да обяснят нещо на някого, то трябва да го обяснят на българския народ. В никакъв случай не искам да се намесвам в законотворческия процес на българския парламент“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес.

13 ноември 2018 | 12:12
Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД ЗКПО), приет на 07.11.2018г.

13 ноември 2018 | 09:09
У нас има два типа бизнес – единият търси „правилните“ хора с достъп до публичен ресурс и корумпира, другият залага на иновации и развива икономиката ни, заяви президентът