НОВИНИ

2018-11-27 15:55:00

Румен Радев и Анджей Дуда: Съхраняването на потенциала на Кохезионната и Общата селскостопанска политика е инвестиция в единството на ЕС


На среща в София президентите на България и Полша потвърдиха подкрепата си за европейската перспектива на Западните Балкани

Съхраняването на потенциала на Кохезионната и Общата селскостопанска политика е инвестиция в единството на ЕС. Преодоляването на икономическите и социални различия между държавите-членки от Източна и Западна Европа е гарант за равномерно и стабилно развитие и това трябва да залегне в Многогодишната финансова рамка на ЕС. Това беше общата позиция на президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда, които проведоха среща днес на „Дондуков“ 2. По покана на българския държавен глава президентът Дуда е на официално посещение в България. Двамата президенти бяха единодушни, че България и Полша ще продължат диалога за изработване на общи позиции в рамките на европейския дневен ред и в дебата за бъдещето на обединена Европа.

Брекзит е предизвикателство за Европейския съюз, но България и Полша уважават суверенния избор на гражданите на Великобритания, беше посочено на срещата. Във Великобритания работят, учат и живеят много българи, поляци и други граждани на ЕС и за това и за двете държави е важно споразумението на ЕС и Великобритания да зачита правата на европейските граждани в Обединеното кралство, както и на британските граждани, които живеят в държави от ЕС. „Важно е да си извлечем поуки от Брекзит и според мен на европейските избори шанс трябва да имат тези партии, които гарантират устойчиво бъдеще на Европа по отношение на сигурност, икономическо развитие, преодоляването на икономическите и социалните неравенства и връщане към устоите и ценностите на ЕС – солидарност и единство“, посочи Румен Радев. По думите на българския президент без да преодолеем икономическите неравенства, винаги ще има напрежение в Европа. Отдаването на суверенитет на една държава към ЕС, когато тя става член на Съюза, не означава отдаване на културна и национална идентичност, добави държавният глава и призова европейските институции така да реформират своите функции, че гражданите на ЕС да се чувстват много по-добре представени.

И Румен Радев, и Анджей Дуда откроиха необходимостта от общи действия за постигането на устойчиви резултати в миграционната политика на ЕС, която да се основава на по-ефективен граничен контрол и подкрепа за икономическото и социално развитие на държавите, от които произхождат мигрантите. Президентът Радев изрази позицията на страната ни срещу връщането на мигрантите в държавите, които охраняват външните европейски граници.  

Регионалното партньорство в рамките на инициативата „Три морета“ за повишаване на транспортната, енергийната и дигитална свързаност между държавите от региона на Балтийско, Адриатическо и Черно море, също беше във фокуса на срещата на двамата държавни глави. Българският президент подчерта интереса на страната ни към изграждането на т. н. вертикален газов коридор „Север-Юг“, който ще повиши сигурността в доставките на енергийни ресурси, както и за пълноценното участие на България в транспортния коридор „Виа Карпатия“.

Западните Балкани са неразделна част от Европа и България и Полша ще продължат да подкрепят европейската перспектива за страните, които се стремят да постигнат пълноправно членство в ЕС. Инвестирането в свързаността, сигурността и стабилността на региона е важна стъпка за задълбочаване на европейската интеграция на нашите съседи, подчерта още Румен Радев. Държавният глава отбеляза готовността на страната ни да се присъедини към формата за регионален политически диалог „Берлински процес“, който можем да подкрепим със своята експертиза и като непосредствен съсед на страните от региона. Анджей Дуда подчерта приноса на България за приобщаването на държавите от Западните Балкани, към проектите за повишаване на регионалната свързаност и тяхната европейска интеграция и особено за укрепване на стабилността в Югоизточна Европа.

По повод предстоящия международен форум за борба с климатичните промени, който ще се проведе в началото на декември в полския град Катовице, българският президент беше категоричен, че са необходими неотложни мерки, които обаче „трябва да се запазят в рамките на договореното без допълнително повишаване на изискванията и с отчитане на състоянието и перспективите за развитие на енергийните ни системи, така че нашите страни да не допуснат загуба на конкурентоспособност и при запазване на социалните права на работниците“.

Като съюзници в НАТО България и Полша споделят обща отговорност и работят заедно за укрепване на сигурността в Източна Европа, беше подчертано на срещата. Модернизацията на българските Въоръжени сили и възможността за участието на Република Полша в този процес, също беше сред акцентите в разговорите. По думите на Румен Радев всяка държава-членка на НАТО трябва да допринася  за укрепването на Алианса и с политическа мъдрост, и с изграждането на необходимите отбранителни способности.

Двамата президенти обсъдиха и увеличаването на напрежението между Русия и Украйна в Черноморския регион през последните дни, като според президента Радев в тази ситуация и от двете страни са необходими „сдържаност, разум и възможно най-бърза деескалация чрез диалог, без употреба на сила, при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване и с незабавно връщане и освобождаване на моряците и корабите от страна на Руската федерация“. Българският президент беше категоричен, че за нас като съседни страни в този регион е изключително важно да не допуснем по-нататъшна ескалация на напрежение.

Задълбочаването на двустранните търговско-икономическите връзки между България и Полша беше определено от Румен Радев и Анджей Дуда като знак за доверието в двустранните отношения, което е в интерес на бизнеса, увеличаването на заетостта и конкурентоспособността на нашите икономики. Годишният стокообмен надхвърля 1.7 млрд. евро, като българският държавен глава открои потенциала за увеличаване на взаимните инвестиции и реализацията на съвместни проекти в енергетиката и в други сфери от общ интерес. Страната ни е традиционна дестинация за полските туристи, като почти 400 000 полски граждани са посетили България през 2017 г., а над 65 000 български туристи са избрали да почиват в Полша.

В присъствието на президентите Румен Радев и Анджей Дуда в Гербовата зала на президентската институция беше валидирана илюстрована пощенска карта по повод 100 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Полша.

По-късно днес, в Полския институт в София, президентите Румен Радев и Анджей Дуда заедно със своите съпруги ще посетят изложба, посветена на 100 години от възстановяването на независимостта на Полша и 100 години от установяването на дипломатически отношения между Полша и България.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

18 септември 2019 | 20:08
Илияна Йотова откри фотоизложбата „Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България“, която се провежда под неин патронаж

18 септември 2019 | 18:06
Темповете на напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на югозападната ни съседка. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония.

18 септември 2019 | 18:06
Президентът Румен Радев се срещна днес с Денис Мантуров - министър на промишлеността и търговията на Руската федерация, който е и съпредседател на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

18 септември 2019 | 16:04
Днес много хора извън България се възхищават от нашето народно творчество и това се дължи на хората, които приеха за своя кауза да го изследват и популяризират и един от тях е Мартин Кейниг. Това каза държавният глава Румен Радев днес на церемония на „Дондуков“ 2, на която отличи американския учен и изследовател с почетния знак на Президента на Републиката.