НОВИНИ

2019-01-07 14:07:00

Вицепрезидентът и посланикът на Великобритания представиха инициативата „Посланик за един ден“

Вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс представиха на „Дондуков“ 2 пред журналисти инициативата „Посланик за един ден“. Кампанията се организира за втора година от британското посолство в София в партньорство с вицепрезидента Илияна Йотова, жени посланици в България и жени лидери на неправителствени организации.

Инициативата се организира по повод Международния ден на жената – 8 март. Момичета на възраст от 15 до 19 години от цяла България ще имат възможността да изразят своите възгледи по значими социални въпроси. Тазгодишната тема на конкурса е „Как бихте използвали силата си като личност и посланик за един ден, за да постигнете позитивна промяна в обществото“. Победителките ще имат възможността да работят с жени лидери и да се запознаят с тяхната дейност.

„Искаме да насърчим амбициите и възможностите на момичетата в цяла България да разгърнат целия си потенциал, да работят в сферата на международната дипломация или да постигнат положителна промяна в обществото по значима тема“, посочи посланик Хопкинс. Втората цел на инициативата е момичета да почерпят вдъхновение от жени лидери в различни сфери на живота.

Фокус в тазгодишната инициатива са момичета от отдалечени и по-слабо развити региони на България, както и момичета с увреждания или специални нужди. „Посланик за един ден“ ще завърши в навечерието на 8 март със събитие, което ще събере всички участници.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изложи аргументите за партньорството с британското посолство в тази кампания, като посочи значимостта на тазгодишната тема. Илияна Йотова изрази надежда, че посланията на инициативата ще достигнат до повече хора в България чрез дискусии в различни краища на страната.
 „Липсата на сигурност е белег на нашето време. Достатъчно основание ли е това за отказа от човешки права, воювани столетия наред?“, попита риторично Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента днес дискусията за човешки права се приема като излишен лукс.

„Кризата от 2008 г. продължава да хвърля сянка върху развитието на света, растат озлоблението, отчуждението и егоизмът. Страхът за собственото оцеляване измести понятия като принадлежност, съпричастност, солидарност“, отбеляза Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че страховете и несигурността раждат насилие.

Едни от най-тежките проблеми, с които трябва да се борим, са агресията, ранното отпадане от училище, неграмотността, изолирането на т.нар. ромски училища. Домашното насилие вече се приема само като статистика, посочи вицепрезидентът. „Апатията към всички тези проблеми е най-тежката диагноза за нас като хора и общество“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът заяви, че разчита основен акцент в тазгодишната кампания да бъде темата за лидерството. „Трудно се определят критериите за лидерство, но безспорно смелостта да се отстояват позиции и да се вземат дори и трудни решения са едни от тях“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът приветства включването на неправителствените организации в инициативата. „Те са не само коректив, но и източник на предложения за успешни политики, за справяне със сложните проблеми“, изтъкна Илияна Йотова. Вицепрезидентът ще участва в инициативата, като покани в екипа си участник от конкурса.

„За мен и колегите ми от гражданските организации това е прекрасна възможност да покажем на младите хора, на момичетата в България магията на нашата обществена ангажираност и промяната, която предизвикваме в обществото“, заяви Иванка Шалапатова, ръководител на фондация „За нашите деца“. „Моето верую е, че ако аз не участвам в промяната на моята страна, нямам право да критикувам качеството на живот в нея“, посочи тя.

Една от миналогодишните победителки в „Посланик за един ден“ – 16-годишната Блага Попчева, сподели вълненията си от контактите с дамите посланици. „Преживяването ме разви като личност и ми показа, че е възможно да допринеса за промяната на света към по-добро, което дотогава не вярвах. Даде ми увереност да продължа да се занимавам с обществено значими теми“, отбеляза Блага. Сега тя участва в международния проект „Модел ООН“ – симулация на Организацията на обединените нации.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

23 март 2019 | 18:06
„Споделям философията, която изповядвате, че глобалният свят ни предизвиква все повече да търсим корените си. Да търсим не лесното, а пълноценното общуване и да отстояваме свободата като ценност, която се крепи на ясни етични критерии, които отделят границата между честността и подлостта“, подчерта Румен Радев.

23 март 2019 | 17:05
Привилегия е да бъда сред такава плеяда от шампиони и медалисти. Вие показахте по безспорен начин какво могат младите атлети, когато със своята упоритост, всеотдайност и воля се превръщат в пример за цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с атлетите, представили България на Световните Спешъл Олимпикс игри в Абу Даби 2019, техни близки, треньори и ръководители.

23 март 2019 | 13:01
Определяща е ролята на жената днес, когато в света липсват съпричастност и толерантност, заяви Илияна Йотова на международна конференция „Жените на Балканите в следващите 100“

22 март 2019 | 13:01
„Ако искаме най-свидното – децата ни, утре да живеят в един по-добър свят, трябва да ценим учителската професия, да се борим за нейното място, да уважаваме учителите. Така, както повеляват традициите на българското образование.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си по повод 140-ата годишнина на 55 Средно училище „Петко Каравелов“ в столицата.