НОВИНИ

2019-06-12 16:11:00

Президентът: В рамките на сегашната нормативна рамка трябва да се направи максимално най-добрия избор на главен прокурор

Чужда отговорност за избора на следващия главен прокурор няма да нося, подчерта държавният глава

България ще просперира, когато има единство в целите на институциите и на обществото. Това ще се случи, когато постигнем добра комуникация, дадем гласност на различни идеи, проведем дебат, заяви президентът Румен Радев в края на дискусия, посветена на критериите и обществените очаквания от предстоящия избор на главен прокурор. В нея своите позиции и предложения изразиха представители на неправителствения сектор.

Кръглата маса е продължение на поредицата от разговори, които президентът проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт. „Поех определен риск с инициирането на срещите и понесох множество нападки, че се намесвам в процеса и в работата на независимата съдебна система, Но рискът беше оправдан“, заяви Румен Радев, като подчерта, че целта е била да се постигне единство в целите на обществото и на институциите.

Президентът призова обществото да продължи да държи във фокуса си процедурата по избора на следващия главен прокурор, а Висшият съдебен съвет, който ще излъчи и гласува номинации, да е наясно с изразените мнения и изисквания, какво мислят и очакват гражданите. След проведената дискусия техните послания вече са в публичното пространство, добави държавният глава.

Президентът посочи, че задачата на консултациите е в рамките на сегашната нормативна рамка да се направи максимално най-добрият избор на главен прокурор. „Темите, които касаят конституционната и законова уредба на прокуратурата и на съдебната власт като цяло, които бяха повдигнати на днешната кръгла маса, са важни и ги приемам като обект на следващ дебат“, заяви Румен Радев.

„Отговорност на други аз няма да нося“, подчерта Румен Радев в отговор на призив по време на дискусията да гарантира за качествата на следващия главен прокурор и припомни, че по закон има право еднократно да не разпише указа за назначаването. Ако президентът еднолично избираше главен прокурор, щях да се съобразявам не само със записаните в сегашния закон системни критерии, но и с много други и открито щях да посоча името му, посочи Румен Радев. На дискусията беше посочено и че за разлика от други държави в ЕС, у нас нормативната база не предвижда пряка политическа отговорност за избора на главния прокурор.  „Колективната безотговорност не е „болест“ само на съдебната система“, зави президентът Радев и призова за адаптиране на законодателната рамка, така че този, който има амбицията да управлява и да ръководи процесите във всяка една област, да бъде готов да носи лична отговорност.

Участниците в кръглата маса се обединиха около мнението, че дискусията е навременна. Отбелязано бе, че с инициативата си Румен Радев е показал, че процесът по избор на главен прокурор може да е прозрачен. Беше направено предложение президентската институция да домакинства един по-широк разговор за необходимите законодателни или конституционни промени относно отговорностите на главния прокурор и структурата на прокуратурата. Беше поставен въпросът и за липсата на механизъм за отговорност и отчетност на главния прокурор.

Участниците настояха за прозрачна процедура и спазване на критериите за избор на нов главен прокурор. Обществените очаквания са той да е преди всичко политически независим, да не се поддава на натиск, да е почтен, добър професионалист, с добро име и авторитет, посочи Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи, цитирайки данни от проучване. По думите й 60 процента от хората очакват той да се бори активно с престъпността по високите етажи на властта и да не допуска прокуратурата да се използва за политически цели.

Най-удачният вариант е кандидатът да е от средите на прокуратурата, отбеляза Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите в България. Той защити тезата, че има достатъчно безукорни професионалисти, които могат да заемат поста. Главният прокурор трябва да осигури у обществото усещането, че прокуратурата ще действа като щит и меч по един и същ начин за всички, каза Николов. Според него главният прокурор трябва да бъде лидер, да отстоява независимостта на прокуратурата, да е „кристален човек“, с личен пример, за да мотивира останалите прокурори. Той трябва да има и управленски умения, стратегически подход и да е визионер, посочи Николов. Според него трябва да е и социално ангажиран към работещите в системата.  

Добре е да се изработи анализ на конкретното състояние на прокуратурата, дефицитите на системата до голяма степен ще определят и критериите за избор на главен прокурор, смята Калин Калпакчиев от Съюза на съдиите в България. Според него трябва да бъдат преосмислени функциите на прокуратурата и да има гаранции за автономността на всеки прокурор. 15 години устойчиво професионално поведение и отсъствие на аргументи против даден кандидат са добри критерии при избора, смята доц. Ива Пушкарова от Фондация за развитие на правосъдието. Според Владимир Славов от Съюза на юристите в България главният прокурор е облечен в прекалено много власт. Ралица Негенцова от Висш адвокатски съвет настоя да се засили взаимодействието между адвокатурата и прокуратурата.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 септември 2019 | 09:09
Държавният глава Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълняващия длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман.

20 септември 2019 | 18:06
На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 8, ал. 5 и чл. 7, т. 3 от Закона за Националната служба за охрана

20 септември 2019 | 13:01
„Най-трудната битка днес е срещу омразата и отричането, които населиха душите ни.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото отбелязване на Международния ден на мира пред Паметника на Незнайния воин в София. Традиционното честване се организира от Съюза на ветераните от войните на България, Дружеството на ООН в България, съвместно с обществени, патриотични и младежки организации.

18 септември 2019 | 20:08
Илияна Йотова откри фотоизложбата „Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България“, която се провежда под неин патронаж