НОВИНИ

2019-10-01 11:50:00

Вицепрезидентът към студентите в СУ „Св. Климент Охридски“: България се нуждае от активни и грамотни млади хора като вас

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е един от малкото оазиси на свободомислието, на съпротивата срещу празнодумието, равнодушието и измислените идоли, заяви Илияна Йотова на откриването на новата академична година

„Имаме нужда от вас, от активни поколения, грамотни лидери, които утре ще коват закони, ще управляват, ще обучават, ще отсъждат или ще откриват нови технологии – уверени в познанията си, смели и независими в действията си. Не се притеснявайте от силата на собствената си позиция, участвайте активно в политиката, в обществените дебати с познания и компетентност, които тук ще получите.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където откри новата академична година.

„Ако имаше единица мярка за познание, тя щеше да носи името на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, изтъкна Илияна Йотова. Според вицепрезидента университетът е един от малкото оазиси на свободомислието, на съпротивата срещу празнодумието, равнодушието и измислените идоли, на бунта срещу полуистините и фалшификатите.

В приветствието си вицепрезидентът подчерта, че науката, която се твори в Софийския университет, трябва да срещне подкрепата на държавата, и настоя за повече инвестиции в образованието. Илияна Йотова подчерта важната връзка между образованието и професионалната реализация.

„Задължение и грижа на държавата е да осигури нещо много важно – равен старт за нашите деца. Всеки, който иска да учи, трябва да може да го направи независимо от кой край на България идва и колко са заможни неговите родители“, изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова призова за още по-голяма свобода и автономия на университетите. „Трябва да освободим енергията на университетите и предложенията да дойдат именно от тези аудитории, от тези млади хора“, отбеляза тя.

Според вицепрезидента задължително условие за модерна държава е развитието на иновациите и високите технологии.  „Мястото на Софийския университет е в във формиращата се мрежа на европейските университети, където вече са включени 24 държави, и се надявам на помощта на нашия еврокомисар Мария Габриел“, заяви Илияна Йотова.

Заедно с ректора проф. Анастас Герджиков вицепрезидентът Йотова връчи студентските книжки на първокурсници – лауреати на олимпиади.

По-рано вицепрезидентът положи цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

22 октомври 2019 | 17:05
Държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева участваха на церемонията по интронизация и на приема на новия японски император Нарухито. Повече от 2000 гости от 200 държави присъстваха на церемонията в императорския дворец, а България беше представена от президента.

22 октомври 2019 | 13:01
Увеличаването на икономическия, търговски и инвестиционен обмен между България и Виетнам е общ приоритет и институциите в двете държави са готови да подкрепят инициативите на бизнеса. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Виетнам Нгуен Суан Фук, които проведоха среща днес в Токио. Двамата представляват своите страни на церемонията по интронизация на новия император на Япония Нарухито.

21 октомври 2019 | 15:03
Дългогодишното успешно партньорство на България с корпорация „Мейджи“ укрепва доверието и е пример за японските инвеститори, които искат да реализират свои проекти у нас. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с Кадзуо Кавамура, президент на „Мейджи Холдинг“, Кацунари Мацуда, президент на „Мейджи АД“ и с ръководството на японската корпорация. Срещата в Токио е първата в рамките на посещението на българския президент в Япония по случай интронизацията на новия император Нарухито.

20 октомври 2019 | 12:12
Илияна Йотова бе гост на честването на 10-ия юбилей на Европейската фондация „Кирил и Методий“ и Българското училище „Христо Ботев“ в Страсбург