НОВИНИ

2019-10-01 11:50:00

Вицепрезидентът към студентите в СУ „Св. Климент Охридски“: България се нуждае от активни и грамотни млади хора като вас

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е един от малкото оазиси на свободомислието, на съпротивата срещу празнодумието, равнодушието и измислените идоли, заяви Илияна Йотова на откриването на новата академична година

„Имаме нужда от вас, от активни поколения, грамотни лидери, които утре ще коват закони, ще управляват, ще обучават, ще отсъждат или ще откриват нови технологии – уверени в познанията си, смели и независими в действията си. Не се притеснявайте от силата на собствената си позиция, участвайте активно в политиката, в обществените дебати с познания и компетентност, които тук ще получите.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където откри новата академична година.

„Ако имаше единица мярка за познание, тя щеше да носи името на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, изтъкна Илияна Йотова. Според вицепрезидента университетът е един от малкото оазиси на свободомислието, на съпротивата срещу празнодумието, равнодушието и измислените идоли, на бунта срещу полуистините и фалшификатите.

В приветствието си вицепрезидентът подчерта, че науката, която се твори в Софийския университет, трябва да срещне подкрепата на държавата, и настоя за повече инвестиции в образованието. Илияна Йотова подчерта важната връзка между образованието и професионалната реализация.

„Задължение и грижа на държавата е да осигури нещо много важно – равен старт за нашите деца. Всеки, който иска да учи, трябва да може да го направи независимо от кой край на България идва и колко са заможни неговите родители“, изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова призова за още по-голяма свобода и автономия на университетите. „Трябва да освободим енергията на университетите и предложенията да дойдат именно от тези аудитории, от тези млади хора“, отбеляза тя.

Според вицепрезидента задължително условие за модерна държава е развитието на иновациите и високите технологии.  „Мястото на Софийския университет е в във формиращата се мрежа на европейските университети, където вече са включени 24 държави, и се надявам на помощта на нашия еврокомисар Мария Габриел“, заяви Илияна Йотова.

Заедно с ректора проф. Анастас Герджиков вицепрезидентът Йотова връчи студентските книжки на първокурсници – лауреати на олимпиади.

По-рано вицепрезидентът положи цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

24 януари 2020 | 09:09
Държавният глава Румен Радев присъства в Тел Авив на премиерата на филма „Следващото поколение“ заедно със стотици представители на българската общност в Израел. Филмът на българския режисьор Димитър Гочев е посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война и техните наследници. Със срещата с българската общност приключи и посещението на българския държавен глава в Израел по случай отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

23 януари 2020 | 14:02
„Петият международен форум за възпоменание на Холокоста събира лидери от цял свят, за да ни припомни един от най-мрачните и срамни периоди в човешката история и да ни предупреди никога повече да не го допускаме“. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на възпоменателната церемония в мемориалния комплекс „Яд Вашем“ в Израел, с която се отбелязват 75 години от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

23 януари 2020 | 10:10
Европейската интеграция на Западните Балкани е от значение не само за региона, но и за цяла Европа и България ще продължи да оказва необходимата подкрепа на своите съседи за нейната реализация. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с президента на Република Албания Илир Мета в Йерусалим.

22 януари 2020 | 19:07
В България предстои да се налеят огромни средства в системите за водоснабдяване и е изключително важно тези средства да се използват ефикасно и ефективно. Преди да ги изразходваме на парче, добре е да се поучим от добрите практики и опита на други държави. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след като посети компанията, която управлява водните ресурси на град Йерусалим.