НОВИНИ

2019-10-11 16:03:00

Вицепрезидентът Йотова разговаря с председателя на Азербайджанската академия на науките

Съвместните проекти между учените от България и Азербайджан обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Азербайджанската национална академия на науките акад. Акиф Ализаде. Акад. Ализаде е в България по покана на Българската академия на науките по случай 150-годишнината от основаването ѝ. Двете академии работят в момента по шест съвместни проекта в различни области.

Вицепрезидентът Йотова изтъкна дългата история на Българската академия на науките и успешното ѝ развитие с множество постижения. От своя страна акад. Ализаде подчерта високия професионализъм на българските учени и заяви готовност и желание за работа с тях в различни направления. Двамата бяха категорични, че за наука и образование държавата не трябва да пести средства. Общо бе мнението, че трябва да се буди у младите хора интересът към науката и да се върне уважението на децата към образованието.

„Истинската, сериозната наука се ражда в общите проекти. Днес в глобалния свят никоя държава не е толкова силна, за да постига големи успехи сама“, посочи Илияна Йотова.

Акад. Ализаде предложи група учени от България и Азербайджан да работят по проблемите и спецификите на Черноморско-каспийския регион. На разговорите бе обсъдено и сътрудничеството в археологическите проучвания. „И двете ни държави са с дълга история. България има много добре подготвени специалисти“, заяви вицепрезидентът.

Тема на разговора беше и развитието на високите технологии. Вицепрезидентът Йотова отбеляза, че всяка държава трябва да се стреми да има своята Силиконова долина. „Именно академиите на науките могат да бъдат в основата на създаването на такива високотехнологични центрове“, подчерта Илияна Йотова.

При посещението си в Азербайджан през 2017 г. вицепрезидентът Йотова бе гост на Азербайджанската академия на науките.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

10 юли 2020 | 20:08
Най-страшната пандемия в страната ни е тази на корупцията и автокрацията, заяви Румен Радев

9 юли 2020 | 19:07
Това е битка за достойнството ни, децата, бъдещето, природата ни и за справедлива България, заяви президентът Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова се присъедини към гражданите, събрали се на „Дондуков“ 2

9 юли 2020 | 12:12
Издания от новата поредица с творби на Иван Вазов на издателство „Захарий Стоянов“ подари вицепрезидентът Илияна Йотова на Възпитателно училище-интернат „Христо Ботев“ в село Подем, община Долна Митрополия. Дарението е по повод 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература.

8 юли 2020 | 17:05
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на фондация „За нашите деца“ и се запозна с изграждащия се комплексен център за ранно детско развитие. Дейността на неправителствената организация е свързана с осигуряването на сигурна семейна среда и възможности за пълноценно развитие и щастливо детство за всяко дете.