НОВИНИ

2019-10-11 16:03:00

Вицепрезидентът Йотова разговаря с председателя на Азербайджанската академия на науките

Съвместните проекти между учените от България и Азербайджан обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Азербайджанската национална академия на науките акад. Акиф Ализаде. Акад. Ализаде е в България по покана на Българската академия на науките по случай 150-годишнината от основаването ѝ. Двете академии работят в момента по шест съвместни проекта в различни области.

Вицепрезидентът Йотова изтъкна дългата история на Българската академия на науките и успешното ѝ развитие с множество постижения. От своя страна акад. Ализаде подчерта високия професионализъм на българските учени и заяви готовност и желание за работа с тях в различни направления. Двамата бяха категорични, че за наука и образование държавата не трябва да пести средства. Общо бе мнението, че трябва да се буди у младите хора интересът към науката и да се върне уважението на децата към образованието.

„Истинската, сериозната наука се ражда в общите проекти. Днес в глобалния свят никоя държава не е толкова силна, за да постига големи успехи сама“, посочи Илияна Йотова.

Акад. Ализаде предложи група учени от България и Азербайджан да работят по проблемите и спецификите на Черноморско-каспийския регион. На разговорите бе обсъдено и сътрудничеството в археологическите проучвания. „И двете ни държави са с дълга история. България има много добре подготвени специалисти“, заяви вицепрезидентът.

Тема на разговора беше и развитието на високите технологии. Вицепрезидентът Йотова отбеляза, че всяка държава трябва да се стреми да има своята Силиконова долина. „Именно академиите на науките могат да бъдат в основата на създаването на такива високотехнологични центрове“, подчерта Илияна Йотова.

При посещението си в Азербайджан през 2017 г. вицепрезидентът Йотова бе гост на Азербайджанската академия на науките.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

22 ноември 2019 | 14:02
Държавният глава Румен Радев прие днес на „Дондуков“ 2 посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс. В срещата участва и Мартин Харис, директор за Източна Европа и Централна Азия към Министерството на външните работи на Обединеното кралство.

21 ноември 2019 | 17:05
Президентът удостои Нели и Робърт Гипсън с приза „Личност, допринесла за развитие на дарителството в България“ в рамките на годишните награди "Най-голям корпоративен дарител" за 2019г.

21 ноември 2019 | 16:04
България цени високо партньорството си с Обединените арабски емирства в икономиката, инвестициите, в сферата на сигурността и борбата с тероризма. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 награди посланика на Обединените арабски емирства (ОАЕ) у нас Абдулуахаб Насър Ал Наджар с орден „Мадарски конник“ първа степен.

21 ноември 2019 | 11:11
Българското правителство и държавите от региона следва да обединят усилията си за по-бързото изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Тази позиция държавният глава Румен Радев изрази на среща на „Дондуков“ 2 с генералния директор на Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ проф. Фабиола Джианоти.