НОВИНИ

2020-01-06 14:13:00

Вицепрезидентът: Ще бъдем успешни, когато разговорът за бъдещето на България надвие самоцелното противопоставяне

„Христо Ботев, героите на българските революции създадоха българската нация и държава, дадоха ни самочувствието на българи. Моят прочит днес, 172 години след рождението на Ботев, е за силата на единението. Дългата и трагична българска история ни даде много уроци, но най-важният е, че успяваме тогава, когато сме заедно, рамо до рамо. Когато разговорът за бъдещето на България надвие омразата и самоцелното противопоставяне. Когато енергията вземе връх над апатията. Когато стремежът към по-добро победи стабилността на примирението.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към множеството хора, събрали се пред паметника на Христо Ботев в Калофер, за да отбележат 172 години от рождението на поета и революционера.

„В деня на Богоявление величавата фигура на Христо Ботев отново ни събира заедно. Този ден вплита в едно кръщението във вярата с раждането на един от героите на българското освобождение, с неговата вяра в свободата и възкресението на българския народ, вяра силна, несломима“, посочи Илияна Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът Йотова припомни великите дела в твърде краткия живот на Ботев. „Само за 28 години Христо Ботев премина през историята на няколко държави, неспокойната му душа успя да предизвика събития, да промени съдби, да заплашва тирани, острото му перо да развенчава“, отбеляза Илияна Йотова. „Преди 172 години в Калофер се ражда големият българин. Огънят на Българското възраждане гори най-силно в китните подбалкански градчета, запален от Паисиевите страници, в трескаво търсене на идентичност и борба за свобода и суверенитет. Оттук се роди българската нация, оттук тръгна и походът към свободата след петвековно иго“, посочи вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова в биографията на Ботев са събрани десетилетия на борби за просвета, за народност, за българщина, за освобождение. „В тази биография няма място за слаби и примирени, за блюдолизци и страхливци. Няма място за полуистина, полусвобода, лъжеидеали. Затова неговото перо беше безпощадно към онези, които бяха срещу народа си, безпощадно бе срещу потисниците“, заяви вицепрезидентът и подчерта, че Ботевите думи силно стряскат и днес. „Но хвалете, не бойте се, хваленето не иска хляб и топли обуща, а за лъжите не вземат мито...“ Не само през 1875 г., но днес през 2020-а тези думи толкова актуално“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът Йотова завърши словото си с думите: „Днес моята молитва е за душата на поета и революционера, а моята вяра е за бъдещето на България.“

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

17 януари 2020 | 12:12
Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори. Това каза държавният глава Румен Радев в рамките на инициираната от него поредна среща на „Дондуков“ 2 за преодоляване на проблемите в изборния процес.

16 януари 2020 | 17:05
При дебата за промени в Конституцията може да изучаваме чуждия опит и модели, но решенията трябва да вземаме сами. За тези изменения правя „договорки“ единствено с българските граждани чрез обществените и съсловни организации и чрез институциите в България. Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговора с представители на Висшия адвокатски съвет. Срещата е в рамките на инициираните от държавния глава консултации за необходимостта от промени в Конституцията.

14 януари 2020 | 20:08
Жителите на Беловския край решиха да не чакат някой друг да им подари свободата. Днес отдаваме почит пред поколения беловски будители и към борците за свобода, отдали с достойнство и храброст живота си в Априлското въстание и в Руско-турската война. Това заяви държавният глава Румен Радев, който участва в отбелязването на 142 години от освобождението на Белово.

14 януари 2020 | 18:06
Пожарите се гасят с оставки, раздаване на пари и отлагане, но такива похвати изчерпват своята ефективност и не решават проблемите, заяви държавният глава в Белово