НОВИНИ

2020-01-06 14:13:00

Вицепрезидентът: Ще бъдем успешни, когато разговорът за бъдещето на България надвие самоцелното противопоставяне

„Христо Ботев, героите на българските революции създадоха българската нация и държава, дадоха ни самочувствието на българи. Моят прочит днес, 172 години след рождението на Ботев, е за силата на единението. Дългата и трагична българска история ни даде много уроци, но най-важният е, че успяваме тогава, когато сме заедно, рамо до рамо. Когато разговорът за бъдещето на България надвие омразата и самоцелното противопоставяне. Когато енергията вземе връх над апатията. Когато стремежът към по-добро победи стабилността на примирението.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към множеството хора, събрали се пред паметника на Христо Ботев в Калофер, за да отбележат 172 години от рождението на поета и революционера.

„В деня на Богоявление величавата фигура на Христо Ботев отново ни събира заедно. Този ден вплита в едно кръщението във вярата с раждането на един от героите на българското освобождение, с неговата вяра в свободата и възкресението на българския народ, вяра силна, несломима“, посочи Илияна Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът Йотова припомни великите дела в твърде краткия живот на Ботев. „Само за 28 години Христо Ботев премина през историята на няколко държави, неспокойната му душа успя да предизвика събития, да промени съдби, да заплашва тирани, острото му перо да развенчава“, отбеляза Илияна Йотова. „Преди 172 години в Калофер се ражда големият българин. Огънят на Българското възраждане гори най-силно в китните подбалкански градчета, запален от Паисиевите страници, в трескаво търсене на идентичност и борба за свобода и суверенитет. Оттук се роди българската нация, оттук тръгна и походът към свободата след петвековно иго“, посочи вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова в биографията на Ботев са събрани десетилетия на борби за просвета, за народност, за българщина, за освобождение. „В тази биография няма място за слаби и примирени, за блюдолизци и страхливци. Няма място за полуистина, полусвобода, лъжеидеали. Затова неговото перо беше безпощадно към онези, които бяха срещу народа си, безпощадно бе срещу потисниците“, заяви вицепрезидентът и подчерта, че Ботевите думи силно стряскат и днес. „Но хвалете, не бойте се, хваленето не иска хляб и топли обуща, а за лъжите не вземат мито...“ Не само през 1875 г., но днес през 2020-а тези думи толкова актуално“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът Йотова завърши словото си с думите: „Днес моята молитва е за душата на поета и революционера, а моята вяра е за бъдещето на България.“

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

10 юли 2020 | 20:08
Най-страшната пандемия в страната ни е тази на корупцията и автокрацията, заяви Румен Радев

9 юли 2020 | 19:07
Това е битка за достойнството ни, децата, бъдещето, природата ни и за справедлива България, заяви президентът Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова се присъедини към гражданите, събрали се на „Дондуков“ 2

9 юли 2020 | 12:12
Издания от новата поредица с творби на Иван Вазов на издателство „Захарий Стоянов“ подари вицепрезидентът Илияна Йотова на Възпитателно училище-интернат „Христо Ботев“ в село Подем, община Долна Митрополия. Дарението е по повод 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература.

8 юли 2020 | 17:05
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на фондация „За нашите деца“ и се запозна с изграждащия се комплексен център за ранно детско развитие. Дейността на неправителствената организация е свързана с осигуряването на сигурна семейна среда и възможности за пълноценно развитие и щастливо детство за всяко дете.