НОВИНИ

2020-02-11 11:08:00

Проблемите на българската общност в Украйна обсъди Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента

На поредното си заседание Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента обсъди тревожните сигнали, изпратени до българските институции от български дружества в Украйна, за опасностите пред компактността на населението с български произход и запазването на изучаването на български език. В съвета участват представители на изпълнителната и законодателната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици.

В Украйна е в ход административно-териториална реформа, която ще създаде четири пъти по-големи от настоящите териториални единици. Съществува реална опасност от разформироване на Болградския регион, чието население е предимно от български произход. Това заплашва компактността на българската общност и може да лиши хиляди деца с български произход от изучаване на майчиния им език. Българската общност настоява Болградският регион да получи особен статут на български регион.

По време на дискусиите общо беше мнението, че преди да бъде завършена реформата през 2021 г., е особена важна ролята на българската държава при отстояване интересите на българската общност. Категорична и последователна трябва да бъде позицията, че не бива да се допуска раздробяване на Болградския регион. Българската общност очаква по-голяма активност от страна на българската държава и моли този въпрос да бъде поставян при преговори на различни нива.

Предвид предстоящото национално преброяване, тревожни са сигналите и от българското малцинство в Албания, което през 2017 г. след много усилия получи своя официален статут. „След този успех ентусиазмът като че ли заглъхна, необходими са повече инициативи, с които да покажем на българската общност там, че не е забравена“, подчерта Илияна Йотова. Изтъкната бе необходимостта от по-голяма активност и на българските дружества, предвид натиска представители на българското малцинство да се записват при преброяването с други националности. Основен е въпросът за по-широкото изучаване на български език.

Вицепрезидентът Йотова представи пред членовете на съвета инициативите за превръщане в музей на къщата в украинското село Задунаевка, в която за кратко е живял Христо Ботев. „С общи усилия вярвам, че ще изпълним със съдържание тази къща“, посочи Илияна Йотова.

На заседанието бяха обсъдени и приетите промени, които улесняват обучението в български висши училища на чуждестранните студенти от български произход. „България се превърна в по-привлекателно място за учене. Това показват и реакциите сред историческите ни диаспори, с които сме в непрестанен контакт“, подчерта вицепрезидентът и отново отбеляза необходимостта от създаване на регистър на завършилите студенти в България.

Представена беше и текуща информация за хода на изследването сред българите в чужбина, което се извършва от водещи български учени и политолози.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

28 февруари 2020 | 16:04
Разговорът е в рамките на продължаващите консултациите, които държавният глава инициира за необходимостта от промени в Конституцията. По време на срещата бяха обсъдени правомощията на Инспектората, както и гаранциите за независимост на съдебната система.

28 февруари 2020 | 15:03
Насърчаването на търговския и инвестиционен обмен между България и Черна гора и подобряване на свързаността в Югоизточна Европа обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев и министър-председателят на Черна гора Душко Маркович, който е на посещение в София. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

28 февруари 2020 | 13:01
С учредяването на Екзархията през 1870 г. българският народ се сдоби със своя национална и духовна институция още преди Освобождението. Борбата за нейното признаване се превърна в обединителна кауза за целия български народ и отразява националната надежда за самостоятелност и възкресяване на българската държавност. Това заяви президентът Румен Радев на среща с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в сградата на Светия синод по случай отбелязването на 150 години от учредяването на Българската екзархия.

28 февруари 2020 | 09:09
Държавният глава участва в Годишните награди за отговорен бизнес за 2019 г.