НОВИНИ

2020-02-11 11:08:00

Проблемите на българската общност в Украйна обсъди Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента

На поредното си заседание Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента обсъди тревожните сигнали, изпратени до българските институции от български дружества в Украйна, за опасностите пред компактността на населението с български произход и запазването на изучаването на български език. В съвета участват представители на изпълнителната и законодателната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели, журналисти и общественици.

В Украйна е в ход административно-териториална реформа, която ще създаде четири пъти по-големи от настоящите териториални единици. Съществува реална опасност от разформироване на Болградския регион, чието население е предимно от български произход. Това заплашва компактността на българската общност и може да лиши хиляди деца с български произход от изучаване на майчиния им език. Българската общност настоява Болградският регион да получи особен статут на български регион.

По време на дискусиите общо беше мнението, че преди да бъде завършена реформата през 2021 г., е особена важна ролята на българската държава при отстояване интересите на българската общност. Категорична и последователна трябва да бъде позицията, че не бива да се допуска раздробяване на Болградския регион. Българската общност очаква по-голяма активност от страна на българската държава и моли този въпрос да бъде поставян при преговори на различни нива.

Предвид предстоящото национално преброяване, тревожни са сигналите и от българското малцинство в Албания, което през 2017 г. след много усилия получи своя официален статут. „След този успех ентусиазмът като че ли заглъхна, необходими са повече инициативи, с които да покажем на българската общност там, че не е забравена“, подчерта Илияна Йотова. Изтъкната бе необходимостта от по-голяма активност и на българските дружества, предвид натиска представители на българското малцинство да се записват при преброяването с други националности. Основен е въпросът за по-широкото изучаване на български език.

Вицепрезидентът Йотова представи пред членовете на съвета инициативите за превръщане в музей на къщата в украинското село Задунаевка, в която за кратко е живял Христо Ботев. „С общи усилия вярвам, че ще изпълним със съдържание тази къща“, посочи Илияна Йотова.

На заседанието бяха обсъдени и приетите промени, които улесняват обучението в български висши училища на чуждестранните студенти от български произход. „България се превърна в по-привлекателно място за учене. Това показват и реакциите сред историческите ни диаспори, с които сме в непрестанен контакт“, подчерта вицепрезидентът и отново отбеляза необходимостта от създаване на регистър на завършилите студенти в България.

Представена беше и текуща информация за хода на изследването сред българите в чужбина, което се извършва от водещи български учени и политолози.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

18 септември 2020 | 16:04
Проблемите в съдебната власт са сред основните причини за кризата на държавността в България, констатира Втората част от проекта за Национален стратегически документ

18 септември 2020 | 15:03
В сектора са заети около 800 хил. души, които са без доходи заради епидемията

18 септември 2020 | 15:03
Перспективите за увеличаване на инвестициите от САЩ в България в сфери с висока добавена стойност, насърчаване на младежките програми за бизнес обучение и осъществяването на повече общи проекти в областта на дигиталната свързаност в Източна Европа, обсъдиха днес на среща на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и представители на Американската търговска камара в България.