НОВИНИ

2020-03-05 21:00:00

Държавният глава на прием по случай Трети март в Тирана: България и Албания са не само съюзници, но и приятели

България и Албания са не само съюзници, но споделят и истинско приятелство и партньорство, значим принос за което има и българското национално малцинство  в страната. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на приема по повод Националния празник на България – 3 март, даван от посолството ни в Албания за дипломатическата общност, изтъкнати представители на албанското общество и на българската общност. На приема присъстваха президентът Илир Мета, бившият албански президент Реджеп Мейдани, председателят на парламента Грамоз Ручи, представители на изпълнителната власт, както и кметовете на Девол, Корча, Пустец и Балш, в които живеят и представители на българското национално малцинство.

Държавният глава пожела на сънародниците ни в Албания успех в тяхната историческа мисия да свързват двата приятелски народа. Румен Радев призова българите в Албания да бъдат лоялни и горди граждани на страната, но да не забравят и пазят своята българска идентичност.

Президентът благодари на представителите на албанските институции, които присъстваха на приема, за приетите законови разпоредби, с които се създава възможност за българското национално малцинство да упражнява своите права.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

29 май 2020 | 12:12
Стремежът към просвета и култура е заложен в българина, любознанието е в гена на българските младежи, които са вечно търсещи и устремени към промяна. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към 18-те победителки в „Посланик за един ден“.

28 май 2020 | 19:07
Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да се насочат към тези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си в събитието на високо равнище на ООН, което се осъществи чрез видеоконферентна връзка.

27 май 2020 | 15:03
Конкурентоспособно селско стопанство се развива с подкрепа за съвременната агронаука, заяви Румен Радев в Садово

27 май 2020 | 14:02
Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира и да се набележат ясни мерки и цялостен подход, а не „на парче“, заяви държавният глава