НОВИНИ

2020-03-06 15:17:00

Румен Радев в Дуръс: Солидарността и съпричастността в трудни моменти са пътят за постигане на устойчива стабилност и просперитет на Балканите

Общата цел на България и Албания е сигурност, стабилност и просперитет на Балканите. За да я постигнем, трябва да бъдем солидарни и съпричастни в трудни моменти като тежкото земетресение в Дуръс. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев по време на посещението си в град Дуръс, който през ноември м.г. беше засегнат от земетресение, довело до човешки жертви, много пострадали и големи материални щети.

В делегацията, водена от държавния глава, са и български специалисти, участвали в оценяването на щетите от земетресението, както и представители на български браншови организации в сферата на строителството, които са готови да вземат участие в процеса на възстановяване на град Дуръс. Румен Радев заяви, че президентът Илир Мета, председателят на парламента Грамоз Ручи и министър-председателят Еди Рама са дали висока оценка за българската експертиза и помощ при тежкото земетресение. По думите на президента нашите експерти се ползват с най-голямо доверие от всички международни групи, които са взели участие в оценка на щетите.

Проф. д-р инж. Петър Павлов от Университета по архитектура, строителство и геодезия ще представи на президента на Албания Илир Мета предложенията на ръководството на университета за оказване на образователна, научноизследователска и експертна помощ на държавни и местни образователни институции в Албания за създаване на капацитет за устойчиво управление и редуциране на сеизмичния риск. „Това е важно и аз очаквам да работим заедно. Албанската страна гледа с голям интерес на това предложение“, допълни държавният глава.

Румен Радев подчерта, че България ще работи активно с албанската страна  за развиване на необходимата инфраструктура за планински, ски и морски туризъм. „Ние мислим в далечна перспектива. Албания предоставя прекрасни условия за морски и планински туризъм, но тепърва ще се развива инфраструктурата в това направление, защото туристическият бум е огромен“, каза още президентът и посочи, че за миналата година е имало над 6 милиона посещения на туристи в Албания.

По време на посещението в Дуръс българският президент беше придружаван от министъра на земеделието и развитието на селските райони на Албания Бледи Чучи, който изрази благодарност на инженерните екипи, оказали съдействие след земетресението, и обясни, че сега на дневен ред е реконструкцията и възстановяването след земетресението.

По-рано през деня президентът се срещна с Люлзим Баша, председател на Демократическата партия, една от основните опозиционни партии в страната, и отново призова албанските институции и политически сили да бъдат единни при отстояването на стратегическата цел за Албания - членство в ЕС.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

29 май 2020 | 12:12
Стремежът към просвета и култура е заложен в българина, любознанието е в гена на българските младежи, които са вечно търсещи и устремени към промяна. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към 18-те победителки в „Посланик за един ден“.

28 май 2020 | 19:07
Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да се насочат към тези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си в събитието на високо равнище на ООН, което се осъществи чрез видеоконферентна връзка.

27 май 2020 | 15:03
Конкурентоспособно селско стопанство се развива с подкрепа за съвременната агронаука, заяви Румен Радев в Садово

27 май 2020 | 14:02
Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира и да се набележат ясни мерки и цялостен подход, а не „на парче“, заяви държавният глава