НОВИНИ

2020-05-21 17:06:00

Президентът Радев призова за съвременна национална педиатрична болница след обществен консенсус и без компромис с детското здравеопазване

С обединяването на усилията на всички – и педиатри, и родители, и общественици, можем да намерим най-точната формула за изграждането на национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, така че обществото да е убедено, че държавата прави най-доброто за своите деца. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“.

Според президента изграждането на многопрофилно педиатрично лечебно заведение ще даде ясен знак на гражданите готова ли е държавата ни да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца, така че да няма компромис с качеството на детското здравеопазване.   „Споделям убеждението, че националната детска болница не е просто сграда или само обект с национално значение. Тя е преди всичко общественозначима кауза за бъдещето на българските деца и на България“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава отбеляза, че България е единствената страна в Европейския съюз, която няма обособена детска многопрофилна болница и решението да се изгради такова лечебно заведение у нас е важна стъпка. „Но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство“, добави Румен Радев, като подчерта, че е необходим диалог, прозрачност и още на най-ранен етап да има публичност при реализирането на проекта във всичките му фази. Това ще даде възможност да се прецени дали предварителното задание отговаря на всички стандарти за съвременно здравеопазване като функционалност, като медицински,  технологични и архитектурни изисквания.

Разчитам срещата ни да допринесе за диалог и широк обществен дебат за обединяването на усилията между българската общественост и ресорните министерства, така че да намерим заедно най-доброто решение, заяви президентът. По думите на Румен Радев, петицията, инициирана от НГИ „За истинска детска болница“, с искане за модерна и високотехнологична Национална педиатрична болница, и подкрепена от 18 000 души, е ясен знак за високия обществен интерес, както и за притесненията на родители и медици, които следва да се отчитат от правителството при анализа за потребностите на децата, техните родители и лекарите.

От Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ изразиха опасения относно функционалната непригодност на съществуващата конструкция, която не покрива съвременните стандарти. Проектът не отговаря на редица нормативни документи, заявиха от организацията. Те посочиха, че ако ресорното министерство не спре обществената поръчка,  ще обжалват процедурата в Съда в Страсбург.

„За нас е важно здравето на децата, както и в дългосрочен план какъв тип здравеопазване ще имаме за децата в България“, заяви Георги Богданов - изпълнителен директор на Националната мрежа за децата. Според арх. Петкана Бакалова проектът не отговаря на съвременните изисквания, а поръчката в този й вид категорично не може да гарантира качество на сградата и на здравеопазването в нея.

За да се създаде една болница, първо трябва да се подготвят кадрите и законовите постановки за функционирането й, а едва след това тя да се изгражда, заяви педиатърът д-р Адил Кадъм, която е член на НГИ „За истинска детска болница“. Тя посочи, че в настоящия проект липсват малки, но ключови отделения в болницата, липсват и условия за психологичния комфорт на децата. Целта на лекаря е пациентът максимално бързо да се излекува, но има такива, които с месеци лежат в болниците, подчерта още тя.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

29 май 2020 | 12:12
Стремежът към просвета и култура е заложен в българина, любознанието е в гена на българските младежи, които са вечно търсещи и устремени към промяна. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към 18-те победителки в „Посланик за един ден“.

28 май 2020 | 19:07
Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да се насочат към тези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си в събитието на високо равнище на ООН, което се осъществи чрез видеоконферентна връзка.

27 май 2020 | 15:03
Конкурентоспособно селско стопанство се развива с подкрепа за съвременната агронаука, заяви Румен Радев в Садово

27 май 2020 | 14:02
Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира и да се набележат ясни мерки и цялостен подход, а не „на парче“, заяви държавният глава