НОВИНИ

Среща с президента Янош Адер по време на официалното посещение в Унгария през юни 2019 г.
2020-06-15 16:34:00

По-бързото преодоляване на социалните и икономически последици от коронавируса в България и Унгария обсъдиха президентите Румен Радев и Янош Адер

Предприетите мерки за по-бързо преодоляване на социалните и икономически последици от коронавируса обсъдиха в телефонен разговор  президентите на България и Унгария Румен Радев и Янош Адер. Българският държавен глава потвърди поканата към своя унгарски колега да посети страната ни през есента на 2020 г., в която България и Унгария заедно отбелязват 100-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения.

Президентът Радев открои възможността за задълбочаване на двустранното партньорство в науката, приложните изследвания, включително при разработването на респираторни апарати. И България, и Унгария провеждат успешни проучвания и могат да обединят усилията си в тази насока. Държавният глава подчерта стремежа на страната ни да премине от износ на лични предпазни средства към производство и експорт на високотехнологични продукти.

България има интерес да използва опита на Унгария и за усъвършенстване на политиката си за привличане на инвеститори в областите на информационните и комуникационните технологии, иновациите и производства с висока добавена стойност, подчерта още Румен Радев. Само през 2018 г. в Унгария са осъществени около 100 големи инвестиционни проекта на обща стойност 4,3 млрд. евро, предимно в сектори с висока добавена стойност и високо технологично ниво, които насърчават разкриването на високоплатени работни места. Развитието на тези сектори благоприятства икономическия ръст, който достига 5%, както и износа на Унгария от 105 млрд. евро за 2018 г.

По време на разговора Румен Радев благодари на своя унгарски колега за последователната и принципна политика на Унгария към българската общност в страната, която може да бъде за пример в Европа. Разменени бяха мнения и за политиката на двете държави за опазване на връзките с националните общности в чужбина и за съхраняване на тяхната национална идентичност, роден език и култура.  
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

12 април 2021 | 21:09
Днешното събитие ни доближава до замисъла на създателите на Националния дворец на културата: това да бъде дворец, в който властва духовността, където изкуството е свещенодействие, а творецът е на почит, подчерта още Румен Радев.

12 април 2021 | 20:08
„Нека следваме хронологията според Конституцията. Нямам никакво намерение да бавя, редно е в обстановката, в която се намираме, час по-скоро да имаме яснота и, надявам се, стабилно, оперативно, редовно правителство“. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес.

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.