НОВИНИ

2020-06-18 14:18:00

Румен Радев: Най-голямата заплаха за българското правителство е самият Борисов

За независима експертиза на достоверността на аудиозаписа и на снимките с участието на премиера, призова държавният глава


Никой не може да дискредитира правителството, освен самото то. В момента най-голямата заплаха за българското правителство е самият Борисов с нещата, които говори и със своето поведение. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Перник, помолен да коментира вчерашните обяснения на министър-председателя, свързани с негови записи и снимки, разпространени в публичното пространство. По думите на президента вчерашният брифинг на министър-председателя представлява опит да се търсят геополитически индулгенции за скандала навън, а вътре той да се превръща в някаква забава и фарс.

„Не мога да тълкувам всичко изречено от г-н Борисов. За разлика от него, моята фантазия има някакъв предел“, подчерта Румен Радев по повод думите на премиера, че го „шпионира с дрон“. Държавният глава посочи, че е управлявал и самолети, и дронове. „Моят дрон е толкова добър, че явно може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра“, добави още президентът.

Според държавния глава е необходима независима експертиза на достоверността на аудиозаписа и на снимките с участието на премиера, защото от това зависи бъдещето ни като правова държава и международният ни авторитет. Президентът заяви, че най-важно е да бъде възстановено доверието на обществото, а това може да стане само чрез установяване на истината.

По думите на Румен Радев обществото ни е свидетел на опит да се отклони вниманието от големия въпрос, а именно дали снимките с участието на министър-председателя са манипулация и постановка и дали записът е монтаж. Като най-смущаваща и тревожна президентът определи снимката на спящия министър-председател, тъй като става въпрос за нахлуване в личното пространство, което е недопустимо и представлява риск за живота на премиера. Държавният глава вече е провел среща с ръководството на Националната служба за охрана, в която е започнала служебна проверка по случая.

Според президента е крайно недостойно да се „лепят петна“ по служителите на НСО, техния професионализъм и морал. „Мобилните и стационарните екипи, които охраняват премиера, президента и председателя на Народното събрание, са подготвени да защитават охраняваните лица, не да ги дискредитират и да им правят какви ли не постановки“, посочи държавният глава. Президентът добави, че НСО охранява сградата отвън, но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тях и премиерът следва да направи преценка за кръга от свои познати, които допуска при себе си.

Държавният глава опроверга вчерашните твърдения на министър-председателя, че цели създаването на „свирепо служебно правителство“ и добави, че е готов да упражнява конституционните си правомощия при всякакви обстоятелства, но не той определя дали ще има предсрочни избори и необходимостта от съставянето на служебни правителства.

Румен Радев добави, че предстои да наложи вето върху част от промените в Закона за МВР, като мотивите ще бъдат ясно аргументирани и публикувани в срок.

В Перник Румен Радев се срещна с кмета Станислав Димитров и ръководството на общината. Управлението на водните ресурси и развитието на индустрията в региона бяха основни теми на срещата. Станислав Владимиров отбеляза необходимостта от оптимизиране на общинските разходи предвид по-малкото приходи в бюджета в сравнение с миналата година. Президентът и кметът бяха единодушни, че финансовата децентрализация на общините ще спомогне за по-голямата им финансова автономност и ще стимулира гражданите да бъдат по-съпричастни с приоритетите и решаването на проблемите на местно ниво. Държавният глава поздрави кмета, неговия екип и гражданите на Перник за огромния им стоицизъм през дългите месеци, когато бяха лишени от качествено водоснабдяване, както и за сплотеността и волята им за преодоляване на създадената водна криза в града.

По-рано през деня Румен Радев посети в Перник предприятие за производство на екологични опаковки.

По-късно държавният глава ще посети Кресна, където ще проведе среща с кмета на града Николай Георгиев и представители на ръководството на общината и ще посети храм-паметника "Свети Иван Рилски" в Кресна, в чиято костница се пазят костите на над 500 български военни.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 юли 2020 | 19:07
Това е битка за достойнството ни, децата, бъдещето, природата ни и за справедлива България, заяви президентът Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова се присъедини към гражданите, събрали се на „Дондуков“ 2

9 юли 2020 | 12:12
Издания от новата поредица с творби на Иван Вазов на издателство „Захарий Стоянов“ подари вицепрезидентът Илияна Йотова на Възпитателно училище-интернат „Христо Ботев“ в село Подем, община Долна Митрополия. Дарението е по повод 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература.

8 юли 2020 | 17:05
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на фондация „За нашите деца“ и се запозна с изграждащия се комплексен център за ранно детско развитие. Дейността на неправителствената организация е свързана с осигуряването на сигурна семейна среда и възможности за пълноценно развитие и щастливо детство за всяко дете.

8 юли 2020 | 17:05
Президентът Румен Радев призова правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонение от законите да се вземат мерки