НОВИНИ

2020-07-19 09:36:00

Държавният глава: Нашето време все по-настоятелно изисква да пробудим в себе си непримиримостта на Левски

Нашето време все по-настоятелно изисква да пробудим вътре в себе си непримиримостта на Левски. Да си припомним какво е лично и национално достойнство. Това заяви президентът Румен Радев в град Левски при отбелязването на 183-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

По думите на държавния глава, сега е времето и да осъзнаем, че ние сме решението на всички предизвикателства, че свободата е път, който трябва да измине всеки от нас. „Да не забравяме, че Левски е нашият застъпник пред времето, но и нашият съдник пред историята – защото ни завеща своя морален пример, с който днес мерим и думите, и делата си“, допълни президентът Радев.

Държавният глава заяви, че стремежите на Дякона са живи и днес. „Нима е отживелица борбата му срещу „правото на силата“, нима са загубили смисъл думите му, че за народното зло не трябва да се мълчи, а да се действа - тук и сега? Нима е изгубил смисъл заветът му, че срещу тиранията и неправдата трябва да се борим с всички сили, обединени и заедно?“, попита Румен Радев и допълни, че дали ще сбъднем завета на Левски за чиста и свята република зависи само от нас, от нашата непримиримост, обединена воля и нашите дружни усилия.
 
Стотици граждани почетоха паметта и делото на Апостола на свободата в град Левски. Представителни роти от курсанти в Националния военен университет „Васил Левски“ посрещнаха с почетен строй президента Радев и участваха в тържествена заря-проверка. Тази година се отбелязаха и 75-годишнината от обявяването на Левски за град. На жителите на Левски – единственият град, носещ името на Апостола, президентът пожела те гордо да носят името му. „Вие изпълвате с достойнство висотата на тази отговорност. Така, както вашите деца, внуци и следващите поколения ще се наричат с името на най-светлия, най-достойни и обичан син на нашето Отечество“, заяви Румен Радев.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

6 август 2020 | 13:01
Стратегическият съвет към президента представя за обществено обсъждане първата част на проект за Национален стратегически документ на България

5 август 2020 | 16:04
Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента.

3 август 2020 | 13:01
От началото на Седемнадесетото издание на благотворителната инициатива на Президента на Република България „Българската Коледа“ са подпомогнати вече 372 деца. Дарените средства са на обща стойност 598 865 лв.