НОВИНИ

2020-07-24 13:32:00

Румен Радев: За българския офицер България винаги е била най-висш идеал, а сигурността и благоденствието на българския народ – най-голяма ценност

Държавният глава поздрави завършващите от 142-ри випуск „Добруджански” на НВУ „Васил Левски“

„Носете с чест и достойнство пагоните, които днес получихте. Помнете, че за българския офицер, независимо от историческите времена и политически превратности, винаги е имало един най-висш идеал – България и една най-голяма ценност – сигурността и благоденствието на българския народ“. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към 142-ри випуск „Добруджански” на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили участва днес в тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите и специализантите от курс за придобиване на професионална квалификация по военно дело и връчване свидетелствата на кадетите.

Румен Радев призова завършващите от 142-ри випуск „Добруджански” да бъдат горди и достойни продължители на славното дело на нашите предци, посветили живота си на свободата и независимостта на България.

„На вашето поколение се пада честта да въведе на въоръжение и да разгърне бойните способности на новата техника, която Сухопътните войски отдавна чакат и заслужават. Да докажете, че модернизацията на Въоръжените сили не е еднократен акт по придобиване на нови бойни платформи, а сложен процес на дълбока трансформация“, подчерта президентът. По думите на държавния глава тази трансформация изисква не само съхраняване на получената в процеса на обучение здрава основа от знания, умения и ценности, но и постоянното им развитие и усъвършенстване. За това са нужни смелост, упоритост, непримиримост и най-вече морална сила и лидерство. „Убеден съм, че ще се справите, защото сте получили своето образование и закалка именно тук – във военната Алма Матер – фундаментът на военното ни образование“, заяви Румен Радев.

„Сигурен съм, че си давате сметка за предизвикателствата и бурните дни пред вас. Че осъзнавате тежестта и отговорността на вашата мисия в един все по-непредсказуем и противоречив свят“, посочи още държавният глава. Румен Радев напомни на младите български офицери, че от тях се очаква много: развитие на съвременни отбранителни способности и съвместимост при ограничени ресурс, не само командване, а и мотивиращ пример в сложна и предизвикателна обстановка, а българският народ вижда в тях гаранция за своята сигурност.

На випускниците от НВУ „Васил Левски“ президентът пожела смелост и непреклонност по трудния им, но изпълнен с удовлетворение командирски и жизнен път. Държавният глава изрази признателност и към ръководството и преподавателския състав за професионализма и всеотдайността, с която отстояват и развиват богатите традиции на школата по родолюбие, която НВУ олицетворява, съчетавайки ги с най-новите образователни тенденции.

В рамките на тържествената церемония Румен Радев прие строя на випускниците и връчи пагоните и дипломата на първенеца на випуска - лейтенант Давид Енчев.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

6 август 2020 | 13:01
Стратегическият съвет към президента представя за обществено обсъждане първата част на проект за Национален стратегически документ на България

5 август 2020 | 16:04
Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента.

3 август 2020 | 13:01
От началото на Седемнадесетото издание на благотворителната инициатива на Президента на Република България „Българската Коледа“ са подпомогнати вече 372 деца. Дарените средства са на обща стойност 598 865 лв.