НОВИНИ

2020-09-02 17:40:00

Румен Радев: Ефективното противодействие на тероризма изисква промяна на социалната и икономическа среда, която го поражда

 Президентът участва във видеоконферентна връзка, посветена на Процеса „Акаба“

Ефективното противодействие на тероризма изисква промяна на социалната и икономическа среда, която го поражда. Това заяви днес президентът Румен Радев, който взе участие в среща в рамките на Процеса „Акаба“, провела се чрез видеоконферентна връзка днес. По думите на държавния глава Процесът „Акаба“ е не само ефективен инструмент и политическа платформа за борба с глобалния тероризъм, но и основа за ускорена обществена интеграция чрез приобщаващо образование, социален и икономически просперитет. Домакин на събитието е кралят на Кралство Йордания Абдула II.

Aкабският процес има не само регионално, но и глобално измерение, „особено във времена на изпитания, в каквито се намираме днес”, посочи още българският държавен глава. Според Румен Радев предизвикателствата, породени от сегашната пандемия от коронавирус, могат да бъдат преодолени с промяна в традиционните подходи и насърчаване на диалога, образованието, икономическото развитие и социалните дейности от страна на политическите лидери.

Държавният глава потвърди готовността на страната ни да бъде домакин на форума през 2021 г. „Надявам се в близко бъдеще, когато обстоятелствата отново позволяват, да имаме възможността да потвърдим заедно в България нашата ангажираност с принципите и идеалите на тази благородна визия“, изтъкна Румен Радев.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

8 април 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

7 април 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ