НОВИНИ

2020-09-02 17:40:00

Румен Радев: Ефективното противодействие на тероризма изисква промяна на социалната и икономическа среда, която го поражда

 Президентът участва във видеоконферентна връзка, посветена на Процеса „Акаба“

Ефективното противодействие на тероризма изисква промяна на социалната и икономическа среда, която го поражда. Това заяви днес президентът Румен Радев, който взе участие в среща в рамките на Процеса „Акаба“, провела се чрез видеоконферентна връзка днес. По думите на държавния глава Процесът „Акаба“ е не само ефективен инструмент и политическа платформа за борба с глобалния тероризъм, но и основа за ускорена обществена интеграция чрез приобщаващо образование, социален и икономически просперитет. Домакин на събитието е кралят на Кралство Йордания Абдула II.

Aкабският процес има не само регионално, но и глобално измерение, „особено във времена на изпитания, в каквито се намираме днес”, посочи още българският държавен глава. Според Румен Радев предизвикателствата, породени от сегашната пандемия от коронавирус, могат да бъдат преодолени с промяна в традиционните подходи и насърчаване на диалога, образованието, икономическото развитие и социалните дейности от страна на политическите лидери.

Държавният глава потвърди готовността на страната ни да бъде домакин на форума през 2021 г. „Надявам се в близко бъдеще, когато обстоятелствата отново позволяват, да имаме възможността да потвърдим заедно в България нашата ангажираност с принципите и идеалите на тази благородна визия“, изтъкна Румен Радев.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 януари 2021 | 19:07
Президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение у нас.

20 януари 2021 | 15:03
Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.

19 януари 2021 | 14:02
Отговорно управление е невъзможно без участие на гражданите, се подчертава в проекта за Национален стратегически документ на България

17 януари 2021 | 17:05
Партиите нямат основание за претенции към датата за предстоящите парламентарни избори, тъй като те са редовни, подчерта държавният глава