НОВИНИ

2020-10-15 14:03:00

Албанският външен министър към вицепрезидента Йотова: Албания ще спазва всички права на българското малцинство, включително и изучаването на майчин език

Българското етническо малцинство в Албания е изключително ценно за нейното развитие и с официалното му признаване през 2017 г. то се ползва с пълните си права, включително и възможността за изучаване на майчин език според съществуващото законодателство. Това уверение даде изпълняващият длъжността министър за Европа и външните работи на Република Албания Гент Цакай пред вицепрезидента Илияна Йотова. Двамата разговаряха на „Дондуков“ 2.
 
Вицепрезидентът Йотова благодари на албанската страна за признаването на българското малцинство и изрази желанието на албанските граждани с български корени да изучават майчиния си език и в албанските училища. По време на посещението си през 2017 г. вицепрезидентът се срещна с българските дружества в Тирана и Гора и оттогава поддържа постоянни контакти с тях. Илияна Йотова посочи, че в момента български език се изучава факултативно в Тиранския университет, и постави въпроса за възможността той да прерасне в пълноценен курс или профил в рамките на дисциплината „Славянски филологии“.
 
На срещата беше обсъдено и предстоящото през 2021 г. национално преброяване. „Убедена съм, че албанската държава ще положи всички усилия да не се оказва натиск върху малцинствата да заявят своята етническа принадлежност“, изтъкна вицепрезидентът Йотова. Министър Цакай категорично отхвърли тази възможност и подчерта, че преброяването ще се проведе при пълна прозрачност и спазване на принципа на самодекларирането.
 
Европейската интеграция на страните от Западните Балкани беше друг акцент в разговорите. „В лицето на България имате един от най-сериозните лобисти за присъединяване към Европейския съюз. Моята държава върна и наложи темата за европейското бъдеще на тези страни в дневния ред на Европа. Убедени сме, че европейското членство на Западните Балкани е гарант за стабилността на целия регион и на Европа“, заяви Илияна Йотова. Албанският външен министър изрази признателност за последователната подкрепа на България. „Въпреки проблемите, които има ЕС, за нас няма друг път освен европейския. Обединена Европа не е пълноценна без страните от Западните Балкани“, посочи Гент Цакай и подчерта, че опитът на България в процеса на присъединяване би бил много ценен. Вицепрезидентът Йотова предложи създаването на съвместни работни групи между двете държави. „14 години по-късно България може да бъде много добър съветник не само по политическите въпроси, но и в техническата подготовка“, подчерта Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкна значението на Берлинския процес за развитието на тази част на Европа, но изрази съжаление, че проектите по него не се развиват с необходимото темпо, най-вече по отношение на Транспортен коридор №8.
Илияна Йотова и Гент Цакай изразиха резерви към новия подход на ЕС за разширяването – групирането на преговорните глави в няколко клъстъра. Вицепрезидентът сподели и личното си мнение, че всяка държава трябва да върви сама по пътя към европейското членство, без да бъде обвързвана в пакет с други страни.
 
Вицепрезидентът подари на министър Цакай първи том на изследването „Българските общности в Западните Балкани. Политически процеси и етнодемографски последици (1913-2019)“, посветен на Албания. Автор на книгата е доц. д-р Спас Ташев.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

23 октомври 2020 | 16:04
Медиците притежават силата да връщат надеждата там, където тя е отнета от болест или стихийно бедствие и да възкресяват вярата, че можеш да продължиш напред. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на медицината.

23 октомври 2020 | 12:12
Връчвайки тези високи отличия искам да ви благодаря за това, че продължавате да разкривате пред света неизчерпаемото богатство на българската духовност и култура и отваряте широко вратите към света за нашите сънародници. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 връчи ордени на изтъкнати дейци на културата.

21 октомври 2020 | 09:09
Илияна Йотова се запозна и с дейностите на Основно училище „Никола Обретенов“ – най-младото и иновативно школо в града

20 октомври 2020 | 18:06
Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с Covid-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония. Това заяви президентът Румен Радев при завръщането си в София след посещение в Талин.