НОВИНИ

2020-10-15 18:07:00

Вицепрезидентът: Липсва професионална оценка на въздействието на законодателството в България

На честването на 15-годишнината на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ Илияна Йотова изтъкна значимата роля на адвокатурата за утвърждаването на правовата държава
 
„Адвокатурата трябва да има по-сериозна роля в законотворчеството в България. Българските закони страдат от сериозен дефицит на професионална оценка на въздействието, който рефлектира върху живота ни. Без качествено и работещо в полза на хората законодателство няма как да имаме правова държава.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото честване на 15-годишнината от създаването на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и 110-годишнината от рождението на неговия патрон.
 
Вицепрезидентът изтъкна ролята на юридическата гилдия, в това число на адвокатите, за промяната на Конституцията. „Нито един уважаващ себе си юрист не иска да коментира по същество този проект. Това е достатъчна оценка“, заяви Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът е противник на схващането, че правова държава можем да постигнем само ако следваме предписанията на Европейския съюз и на различните европейски органи. „Няма кой по-добре от юристите в България да знае дефектите на собствената ни система и какво трябва да се направи, за да имаме правова държава. Имаме доста примери как продиктувани отвън текстове се оказват неработещи и вредни“, изтъкна Илияна Йотова.
 
„Вашето професионално мнение трябва да се цени и да се чува от тези, които взимат решенията за развитието на България“, се обърна вицепрезидентът към присъстващите на честването.
 
Илияна Йотова поздрави гилдията за трезвата оценка и позициите, заявени по време на извънредното положение. Вицепрезидентът цитира думите на председателя на Управителния съвет на центъра адв. Йордан Йорданов: Гражданите трябва да знаят. „Да, гражданите имаха право да знаят какво се крие зад заповедите, редактирани по няколко пъти на ден, да са запознати с последствията от тях върху ежедневието си. Много лесно е да управляваш с всяване на страх и изкушението на властта от короната не е само игра на думи“, заяви Илияна Йотова.
 
„Вие сте общността, която казва кое е мястото на правото – мястото на правото е в защитата правата на българските граждани“, подчерта вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова изтъкна богатата дейност на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и го определи като своеобразна професионална агора, на която се сблъскват различни мнения, предават се знания и практически умения в името на защита правата на хората и на правовата държава и законността. Адв. Йордан Йорданов удостои вицепрезидента Йотова с плакет на центъра за „плодотворното сътрудничество в името на върховенството на правото и за признание на значимата роля на адвокатурата в демократичната държава“.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

23 октомври 2020 | 16:04
Медиците притежават силата да връщат надеждата там, където тя е отнета от болест или стихийно бедствие и да възкресяват вярата, че можеш да продължиш напред. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на медицината.

23 октомври 2020 | 12:12
Връчвайки тези високи отличия искам да ви благодаря за това, че продължавате да разкривате пред света неизчерпаемото богатство на българската духовност и култура и отваряте широко вратите към света за нашите сънародници. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 връчи ордени на изтъкнати дейци на културата.

21 октомври 2020 | 09:09
Илияна Йотова се запозна и с дейностите на Основно училище „Никола Обретенов“ – най-младото и иновативно школо в града

20 октомври 2020 | 18:06
Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с Covid-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония. Това заяви президентът Румен Радев при завръщането си в София след посещение в Талин.