НОВИНИ

2020-10-15 18:07:00

Вицепрезидентът: Липсва професионална оценка на въздействието на законодателството в България

На честването на 15-годишнината на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ Илияна Йотова изтъкна значимата роля на адвокатурата за утвърждаването на правовата държава
 
„Адвокатурата трябва да има по-сериозна роля в законотворчеството в България. Българските закони страдат от сериозен дефицит на професионална оценка на въздействието, който рефлектира върху живота ни. Без качествено и работещо в полза на хората законодателство няма как да имаме правова държава.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото честване на 15-годишнината от създаването на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и 110-годишнината от рождението на неговия патрон.
 
Вицепрезидентът изтъкна ролята на юридическата гилдия, в това число на адвокатите, за промяната на Конституцията. „Нито един уважаващ себе си юрист не иска да коментира по същество този проект. Това е достатъчна оценка“, заяви Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът е противник на схващането, че правова държава можем да постигнем само ако следваме предписанията на Европейския съюз и на различните европейски органи. „Няма кой по-добре от юристите в България да знае дефектите на собствената ни система и какво трябва да се направи, за да имаме правова държава. Имаме доста примери как продиктувани отвън текстове се оказват неработещи и вредни“, изтъкна Илияна Йотова.
 
„Вашето професионално мнение трябва да се цени и да се чува от тези, които взимат решенията за развитието на България“, се обърна вицепрезидентът към присъстващите на честването.
 
Илияна Йотова поздрави гилдията за трезвата оценка и позициите, заявени по време на извънредното положение. Вицепрезидентът цитира думите на председателя на Управителния съвет на центъра адв. Йордан Йорданов: Гражданите трябва да знаят. „Да, гражданите имаха право да знаят какво се крие зад заповедите, редактирани по няколко пъти на ден, да са запознати с последствията от тях върху ежедневието си. Много лесно е да управляваш с всяване на страх и изкушението на властта от короната не е само игра на думи“, заяви Илияна Йотова.
 
„Вие сте общността, която казва кое е мястото на правото – мястото на правото е в защитата правата на българските граждани“, подчерта вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова изтъкна богатата дейност на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и го определи като своеобразна професионална агора, на която се сблъскват различни мнения, предават се знания и практически умения в името на защита правата на хората и на правовата държава и законността. Адв. Йордан Йорданов удостои вицепрезидента Йотова с плакет на центъра за „плодотворното сътрудничество в името на върховенството на правото и за признание на значимата роля на адвокатурата в демократичната държава“.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 януари 2021 | 19:07
Президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение у нас.

20 януари 2021 | 15:03
Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.

19 януари 2021 | 14:02
Отговорно управление е невъзможно без участие на гражданите, се подчертава в проекта за Национален стратегически документ на България

17 януари 2021 | 17:05
Партиите нямат основание за претенции към датата за предстоящите парламентарни избори, тъй като те са редовни, подчерта държавният глава