НОВИНИ

2020-10-26 16:12:00

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия проф. Николай Жечев, проф. Невена Цачева и д-р Александър Скордев

Държавните отличия за проф. Николай Жечев, проф. Невена Цачева и ст.н.с. д-р Александър Скордев са израз на дълбокото признание на нашето общество за техните научни достижения, за себеотрицанието им и за огромната им съзидателна енергия. Това заяви президентът Румен Радев на церемония, на която удостои тримата изявени учени с висши отличия.

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава награди проф. Николай Жечев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за неговия принос в областта на историческата наука. Монографиите на проф. Жечев се нареждат сред историческите трудове, които намират високо признание сред научната общност у нас и в чужбина. Важно значение имат проучванията му, посветени на революционните борби на българите през Възраждането, а с особена последователност той проучва различни аспекти от живота, делото и творчеството на Христо Ботев.

За приноса й в развитието на медицинското образование президентът Радев удостои проф. Невена Цачева с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен. Тя е основател и първи ръководител на единствената, европейски съизмерима катедра "Трудова медицина" при Медицински университет в София. Проф. Цачева създава първите образователно-квалификационни степени "Бакалавър" и "Магистър" с 19 учебни програми по "Трудова медицина и работоспособност". Програмите са приложени в редица университети. Проф. Невена Цачева създава и ръководи Националния регистър на професионалната заболяемост като външен орган на НСИ, тя създава Единно здравно интегрално досие с практическа методика за оценка и анализ на здравето на осигурените лица.

С медал „За заслуга“ президентът Румен Радев награди ст.н.с. д-р Александър Скордев за заслугите му в областта на инженерните науки и практиката му като физик в сферата на контрола и изпитването без разрушаване и като общественик. Ученият е създал общата теория на дисциплината „Контрол без разрушаване“.  Той е изтъкнат в своята област инженер и учен  в България и Европа. Автор е на редица монографии,  учебници, доклади и 20 български стандарти. Той притежава пет авторски свидетелства за технически средства за контрол без разрушаване. Обучил е над 3000 професионални дефектоскописти, стотици инженери и други специалисти.

„Макар професионалната дейност на тримата отличени днес да се развива в различни области на науката, постигнатото от тях има общо и важно значение за нашето общество“, заяви на церемонията по награждаване президентът Румен Радев. Държавният глава изтъкна приноса на отличените за съхраняването на нашите духовни корени, за усъвършенстване на средата за опазване на общественото здраве, за повишаването на конкурентоспособността на българското производство и качеството на живот. Президентът посочи, че с успехите си отличените дават личен пример за всеотдайност и творчески устрем. Постигнатото от вас има още по-голям смисъл с изградените от вас силни изследователски екипи, с множеството ваши ученици и последователи, заяви Румен Радев на наградените.

От името на наградените благодарност за държавните отличия изказа проф. Невена Цачева. Тя посочи, че макар и с постижения в различни области, тримата учени са обединени от един фокус – да работят за доброто и за развитието на нашата страна.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 януари 2021 | 19:07
Президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение у нас.

20 януари 2021 | 15:03
Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.

19 януари 2021 | 14:02
Отговорно управление е невъзможно без участие на гражданите, се подчертава в проекта за Национален стратегически документ на България

17 януари 2021 | 17:05
Партиите нямат основание за претенции към датата за предстоящите парламентарни избори, тъй като те са редовни, подчерта държавният глава