НОВИНИ

2021-04-24 13:05:00

Президентът: Българската гора не е само национално богатство, а част от националната ни памет и идентичност

 
 
Държавният глава даде начало на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“
 
Днес показваме, че продължаваме традицията, подета още от 1925 г., наречена „Празник на залесяването“. Всички млади хора са гарант за това, защото те залесяват своето бъдеще и бъдещето на България. Това заяви президентът Румен Радев по повод президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“, която държавният глава откри в Плана планина. Инициативата за залесяване ще се реализира на различни места в цялата страна с подкрепата на учебни заведения, неправителствени организации и доброволци два пъти годишно – пролет и есен.
 
„Да засадим дърво, да възродим българската гора“ не е просто лозунг. Това е начин на възприемане на околния свят“, посочи президентът. По думите му нашите гори не са само национално богатство, а част от националната ни памет и идентичност и неслучайно са изрично вписани в българската Конституция. „Всички имаме дълг да пазим българската гора от варварската сеч“, заяви държавният глава и благодари на всички доброволци, които залесяват днес навсякъде из страната. 
 
В инициативата с президента се включиха представители на неправителствени организации като международната Младежка награда на херцога на Единбург – България, българската стартъп организация BESCO, студенти, ученици и доброволци.  Фиданките за залесяването в Плана планина са осигурени от Югозападното държавно горско предприятие – Благоевград и ТП Държавно горско стопанство-София.
 
В президентската инициатива се включват и представители на редица учебни заведения - Лесотехническия университет в София, чиито студенти ще засаждат дървета на регламентирани предварително горски терени, Висшето училище по далекосъобщения и пощи в София - в двора на учебното заведение, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ - на територия, прилежаща към новия корпус на висшето училище, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” – на територия на университета, Техническия университет в Габрово – на хълма, разположен между двата корпуса на университета и СУ "Димитър Благоев" в гр. Свищов – на брега на река Дунав.
 
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

5 май 2021 | 21:09
На място като днешното, пред този паметник и хора като вас, човек се усеща българин. Разбира и преосмисля какво значи свобода, дълг, чест и достойнство, заяви държавният глава

5 май 2021 | 16:04
Красимир Ципов беше единствената номинация за председател на ЦИК, направена по време на консултациите на държавния глава с парламентарно представените партии и коалиции

5 май 2021 | 12:12
Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова подчерта, че няма обективна възможност за съставяне на правителство

1 май 2021 | 14:02
С общи усилия трябва да направим така, че Първомай, региона и България да стават все по-привлекателно място с достоен стандарт на живот, пълноценни възможности за развитие на младите хора и добро бъдеще на децата. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес посети Първомай по случай празника на града и взе участие в тържественото откриване на 48-ите Майски културни тържества „Първомай 2021“.