НОВИНИ

2021-04-28 10:01:00

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Антоанета Стефанова

Излъченият кандидат за министър-председател от ПГ на „Има такъв народ“ върна проучвателния мандат на държавния глава

Президентът Румен Радев връчи днес, съгласно конституционната процедура, мандат за съставяне на правителство на Антоанета Стефанова – кандидат за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание – „Има такъв народ“.

Излъченият кандидат за министър-председател върна възложения от президента проучвателен мандат за съставяне на правителство. „Ние от партия „Има такъв народ“ ясно заявихме, че няма да влизаме в никакви коалиции с партии от статуквото и спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции. Затова връщаме мандата за съставяне на правителство“, заяви Антоанета Стефанова.

По думите на президента в кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. „Разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия“, заяви държавният глава.

Румен Радев подчерта, че от години обществото ни очаква от парламента законодателни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значимо в условия на криза е провеждането на устойчива социална и икономическата политика, независимо от процедурата по излъчване на изпълнителна власт: „Трябва да търсим баланс между процедурата за съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокове и предизвикателства пред страната ни“, заяви държавният глава.

Президентът припомни, че между всички предложения, които постъпват и се разглеждат от 45-ото Народно събрание, липсва най-важното: „Правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство“.

 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

5 май 2021 | 21:09
На място като днешното, пред този паметник и хора като вас, човек се усеща българин. Разбира и преосмисля какво значи свобода, дълг, чест и достойнство, заяви държавният глава

5 май 2021 | 16:04
Красимир Ципов беше единствената номинация за председател на ЦИК, направена по време на консултациите на държавния глава с парламентарно представените партии и коалиции

5 май 2021 | 12:12
Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова подчерта, че няма обективна възможност за съставяне на правителство

1 май 2021 | 14:02
С общи усилия трябва да направим така, че Първомай, региона и България да стават все по-привлекателно място с достоен стандарт на живот, пълноценни възможности за развитие на младите хора и добро бъдеще на децата. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес посети Първомай по случай празника на града и взе участие в тържественото откриване на 48-ите Майски културни тържества „Първомай 2021“.