НОВИНИ

2021-05-09 10:45:00

Президентът: Европейското обединение е постижение на прозорливите и е изковано върху все още димящите погреби на континента

Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес взе участие в честванията по случай Деня на Европа и отбелязването  на 76 години от края на Втората световна война в Европа.

На Паметника на Незнайния воин в София президентът подчерта, че не трябва в никакъв случай да забравяме зверствата на нацизма и че наш дълг е да помним саможертвата на онези, които изправиха достойно глави в защита на човечеството.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя на Паметника на незнайния воин и отдадоха почит на всички загинали българи по време на Втората световна война. „България има голям принос в борбата срещу нацизма - около дванадесет хиляди души по фронтовете на Втората световна война. Нека най-вече да отдадем почит на все още останалите живи наши ветерани, които и в момента продължават да ни показват какво означава себеотдаденост, жертвоготовност и патриотизъм“, заяви президентът.

В отговор на журналистически въпрос Румен Радев заяви, че ще направи всичко възможно по най-бързия начин да бъде назначено служебно правителство. По думите му назначаването ще бъде съобразено със сроковете, посочени в Конституцията за насрочване на следващи парламентарни избори и които позволяват на бъдещата Централна избирателна комисия да се справи с организирането на изборите. „Служебното правителство има много кратък времеви мандат. Очакванията към него са огромни, отговорностите са големи. Въпрос на баланс е да се намери най-добрият екип, който да се съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тази трудна задача“, коментира още държавният глава.

По-късно Румен Радев и Илияна Йотова присъстваха на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Президентът прие почетния караул на Националната гвардейска част.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

11 юни 2021 | 18:06
Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкен и на него бяха обсъдени различни теми, сред които двустранното партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

11 юни 2021 | 15:03
За по-амбициозни и резултатни отношения между Република България и Република Ирак се обявиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и Нейно Превъзходителство Лина Джалал Омар Тофик. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество между двете държави в широк кръг от сфери.

11 юни 2021 | 15:03
На 10 юни 2021 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

11 юни 2021 | 11:11
„Героите на национално-освободителните борби се изправиха с пушка в ръка срещу петвековния поробител. Имаше и други, не по-малко силни герои, които родиха българската нация и укрепнаха българската интелектуална мощ, създадоха българските духовни институции.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Трявна.