НОВИНИ

2021-05-27 18:53:00

Румен Радев: Общата ни история и култура задължават България и Република Северна Македония да вървят заедно и да намират решение и на най-сложните проблеми

Вярвам, че заедно с нашите приятели от Република Северна Македония, с които споделяме общо духовно пространство през вековете, имаме решителност заедно да споделяме и общо бъдеще в обединена Европа. Нашата обща писменост и хилядолетна история и култура не само ни улеснява, но и ни задължава заедно да търсим всякакви възможности и пътища за сътрудничество и да намираме решение и на най-сложните проблеми. Това заяви държавният глава Румен Радев след като с колегата си от Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски посетиха заедно със съпругите си базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим. В този исторически храм папа Адриан II благославя славянската писменост и книги и делото на светите братя Кирил и Методий през IX век.

„Изключително силен знак е, че точно на това свято място президентите на България и на Република Северна Македония отправяме ясно послание към нашите граждани за сътрудничество, доверие и приятелство“, отбеляза Румен Радев. По думите на държавния глава делото на Кирил и Методий е пример как една решителна крачка към образование и просвета се превърна в най-светлото нещо, което продължава да ни свързва от векове. Чрез писмеността славянските апостоли създават нов модел на духовно и културно развитие, отворил цивилизационна перспектива на славянските народни още през IX век, посочи президентът.

Държавният глава подчерта също така, че България е готова да работи последователно за изграждане на мостове със Република Северна Македония и за развитието на икономически, търговски, образователни и културни връзки и за сближаване на хората от двете страни на границата. България и Република Северна Македония трябва да работят с още по-голямо доверие и още по-интензивен диалог, за да решим заедно помежду си проблемите, заяви българският президент. „Не в Брюксел, Берлин или Париж, там накрая ще документираме, но ние трябва заедно да ги решим“, допълни Румен Радев.

Президентът подчерта, че с президента Пендаровски в рамките на посещението си работят и по практически въпроси: „Скоро ще имаме много по-добро взаимодействие по пандемията COVID – 19, ще има и още по-голяма помощ от България.“

„С колегата Радев през тези два дни разбрахме, че можем да разговаряме на един език, не говоря за македонския и българския език. Говоря за европейския език, който единствен може да донесе по-добро бъдеще за нашите две държави и за нашите два народа“, заяви президентът Стево Пендаровски. Той посочи, че общото им посещение е доказателство за една нова динамика в двустранните отношения и изрази надежда традицията да се чества на най-високо ниво делото на Св. Св. Кирил и Методий да продължи.

„Ако търсите от мен едно послание, относно това, което се случваше през последните два дни,  което е същността на това, което правим, освен честването на Светите братя Кирил и Методий, то е да покажем, че напредъкът и прогресът в развитието на всеки народ и държава е възможен само, ако в диалога разговарят двама напълно равни участници. Без подценяване, без надценяване, с уважение към това, което ние сме“, посочи още президентът на Република Северна Македония.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград