НОВИНИ

2021-06-02 17:48:00

Президентите Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза: Плановете за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията и устойчивото бъдеще на ЕС

 
България е най-заинтересована от европейската интеграция на Западните Балкани, но това следва да е устойчив и необратим процес, заяви българският държавен глава 
 
Плановете за възстановяване и устойчивост на европейските държави са инвестиция в модернизацията, солидарността, силата и общо бъдеще на Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев по време на съвместна пресконференция с президента на Португалската република Марсело Ребело де Соуза, който е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава. Португалският президент бе посрещнат от Румен Радев с официална церемония, на която президентът Марсело Ребело де Соуза положи венец пред паметника на Незнайния воин. Президентите на България и Португалия проведоха среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, след която се състояха и пленарни разговори между двете официални делегации.
 
България, както и Португалия, отдава огромно значение на своя План за възстановяване и устойчивост, подчерта президентът Румен Радев. По думите на държавния глава, българският план е в процес на преработване, за да „води страната към модернизация и решителен икономически ръст“ с фокус върху иновациите и високите технологии. „Планът трябва да обхваща възможно най-голям брой хора, трябва да се инвестира в човешки капитал, с особено внимание върху образование и здравеопазване“ посочи още президентът. От своя страна португалският държавен глава изтъкна, че в Плана за възстановяване и устойчивост на Португалия акцентите също са поставени върху здравеопазването, образованието и професионалната квалификация, цифровизацията и инвестициите във възобновяеми енергийни източници.
 
Като общ проблем за България и Португалия двамата президенти откроиха емиграцията, особено на млади и активни хора, което влошава демографската картина и в двете държави. Затова в Плановете за възстановяване и устойчивост следва да бъдат заложени проекти, които да създадат условия преди всичко за реализацията на младите хора в собствените им страни, бе позицията на Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза.
 
Справянето с последиците от пандемията в ЕС също беше сред акцентите на срещата на двамата президенти. И Румен Радев, и Марсело Ребело де Соуза откроиха значимостта на социалните и икономически аспекти на пандемията, както и необходимостта от активна политика в рамките на ЕС в тази насока. Президентът Радев открои и приноса на Португалското председателство на Съвета на ЕС за справедливото разпределение на ваксини за държавите-членки. 
 
Според Румен Радев отличното партньорство между България и Португалия по много теми от дневния ред на Европейския съюз е пример как заедно можем да бъдем успешни в общите усилия за създаването на по-сигурна, по-стабилна, по-успешна Европа. Като държави, охраняващи външните граници на ЕС, от изключителна важност е и работата по формиране на единна европейска политика по отношение на предизвикателствата, причинени от миграционните потоци към Европа. 
 
Перспективите за задълбочаване на двустранното партньорство между България и Португалия в областта на образованието, културата, цифровизацията, науката и иновациите, също беше във фокуса на разговора на двамата президенти.
 
България има най-голям интерес от европейската интеграция на страните от Западните Балкани, заяви Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. Българският държавен глава благодари на португалския си колега за усилията, положени от Португалското председателство на Съвета на ЕС за конструктивния и уважителен подход, както и за възстановяването на диалога на най-високо ниво с Република Северна Македония. „Сега трябва да направим така, че младите хора в България и Република Северна Македония да бъдат отворени един към друг и да затвърждаваме взаимното уважение и разбирателство“, подчерта Румен Радев. 
„На разширяването на ЕС не трябва да гледаме механично. Това не е спринт, при който ние трябва да финишираме в точно определено време. Това е съвместно пътуване на приятели в един устойчив и необратим процес“, посочи още президентът Румен Радев по време на съвместната пресконференция със своя португалски колега президента Марсело Ребело де Соуза.
 
 
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград