НОВИНИ

2021-06-07 14:23:00

Президентът: Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на ЦИК, така и на служебното правителство

Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на Централната избирателна комисия, така и на служебното правителство. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив. Държавният глава изрази увереност, че въпреки тежкото наследство и заварените договорки, ЦИК и служебното правителство ще предприемат всички необходими стъпки за организацията на машинния вот и  провеждането на честни, прозрачни и свободни избори.
 
По повод предстоящото начало на предизборната кампания президентът призова политическите партии да търсят обединение около ценности и приоритети и да не бързат с взаимните нападки, "защото ще се срещнат в парламента и ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача за България – да съставят редовно правителство". 
 
Запитан дали има опасност от нарушаване на конституционни права по повод т.нар. „черен списък“ на правителството, създаден след санкциите, наложени от Министерството на финансите на САЩ на български физически лица и компании, президентът подчерта че ще бъде противоконституционно, ако държавата не защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани. „Трябва наистина да се действа много внимателно спрямо гражданските права, но е абсолютно необходимо да сме наясно, че сме длъжни да защитим финансовия интерес на страната“, посочи още Румен Радев
 
Държавният глава отбеляза също така, че случаят е прецедент за Европейския съюз и няма ясна нормативна база какво точно следва да предприеме страната член на съюза и на НАТО, попадаща под такива тежки санкции.
 
По думите на президента, страната ни 10 години уж е вървяла към европейско развитие, а се озовала в един момент редом с държави от Африка и Азия. Затова служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции и българските граждани във финансово отношение и такива мерки се вземат в рамките на закона.
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

11 юни 2021 | 18:06
Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкен и на него бяха обсъдени различни теми, сред които двустранното партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

11 юни 2021 | 15:03
За по-амбициозни и резултатни отношения между Република България и Република Ирак се обявиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и Нейно Превъзходителство Лина Джалал Омар Тофик. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество между двете държави в широк кръг от сфери.

11 юни 2021 | 15:03
На 10 юни 2021 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

11 юни 2021 | 11:11
„Героите на национално-освободителните борби се изправиха с пушка в ръка срещу петвековния поробител. Имаше и други, не по-малко силни герои, които родиха българската нация и укрепнаха българската интелектуална мощ, създадоха българските духовни институции.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Трявна.