НОВИНИ

2021-09-24 10:01:00

Вицепрезидентът удостои с почетни плакети Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен по повод 165-годишнината му

В днешното тревожно и разделно време отново читалището ни събира, в него с просвета и култура лекуваме душите си, убедена е Илияна Йотова

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше официален гост на честването на 165-годишнината от създаването на Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в град Шумен. По случай паметния юбилей и активна дейност Илияна Йотова удостои читалището с директор Николай Николов и негови дейци с почетния плакет на вицепрезидента и подари на читалищната библиотека книги на български автори.

„Тук се ражда и възстановява векове по-късно българската държавност, днес стъпваме по земята, по която са ходили едни от най-бележитите българи в нашата история“, се обърна вицепрезидентът в приветствието си към жителите на Шумен. „Можем ли да си представим преди цели 165 години какво огромно желание са имали нашите деди да възродят българската нация, да направят българската държава равноправен член в семейството на цивилизованите народи, както е записано в Манифеста за българската независимост! Тези хора имаха дарбата да провидят в бъдещето, още преди да я има третата свободна и независима българска държава, да положат основите, които следващите поколения да надграждат. Искам днес да бъдем като тези знаменити личности“, призова Илияна Йотова. „Това бяха сърцати хора, които не се блазнеха то пари и власт. Знаеха, че само с просвета и вяра може да се съхрани народ, че родовата памет е имунната система, която превежда и през най-тежките изпитания. Че стремежът към знание носи свобода, а свободата – независимост“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова е убедена, че читалището не е остаряла институция, а принадлежи и на бъдещето. „В днешното тревожно и разделно време на лоши страсти отново читалището ни събира, тук лекуваме душите си с просвета и култура“, заяви вицепрезидентът и призова българската държава и общество да помагат повече на читалищата, защото те не просто съхраняват фактите от българската история, а я пишат и днес. Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов определи Илияна Йотова като голям и верен съюзник на българското читалище.

По-рано вицепрезидентът разговаря с областния управител на Шумен Валентин Александров и с кмета на общината Любомир Христов.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 октомври 2021 | 17:05
Основна тема на днешния Европейски съвет е енергийната криза в Европа и стремително растящите цени на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, на което представлява България.

21 октомври 2021 | 13:01
Илияна Йотова почете героите, извоювали свободата на Родопите

20 октомври 2021 | 20:08
Длъжни сме да пазим и предаваме през поколенията завета на нашите предци, които спасиха българските евреи. Дори и в най-мрачния период на човешката история нашият народ постигна победа на човечността, солидарността и смелостта, които и днес изграждат тъканта на българското общество. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Еврейския културен дом в София участва в откриването на инициативата „Запомнени заради доброто“, създадена по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

20 октомври 2021 | 18:06
Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.