НОВИНИ

2023-01-21 13:30:00

Румен Радев пред Дарик радио: На парламента все не остава време за правосъдната реформа и за закона за борба с корупцията, а е време за реални действия

Преходът към зелена енергия не трябва да бъде за сметка на загуба на базова мощност, подчерта президентът

„Представената наскоро енергийна стратегия, не е стратегия на служебното правителство, а стратегия за бъдещето на България“. Това заяви държавният глава Румен Радев в интервю за Дарик радио в отговор на въпрос за представения за обсъждане документ "Българската енергетика – Стратегия 2023 - 2053". Президентът напомни, че предишният стратегически документ на страната ни в областта на енергетиката е изтекъл през 2020 г. и подчерта, че предложението на служебния кабинет може да бъде реализирано само ако Народното събрание го приеме.

Държавният глава напомни също така, че служебното правителство пое управлението на страната в разгара на енергийна криза и растящи цени – спрени доставки, прекратен договор за газ, никакви договори за нови доставки, никакви търгове, а доставката на танкери с втечнен газ се е осъществявала с телефонни обаждания без осигурени слотове. „Интерконекторът беше в насипно състояние, без никаква документация за въвеждането му в експлоатация“, даде пример президентът и приветства усилията на служебния кабинет да се справи в ситуация на пълна безизходица и да овладее инфлацията и цените в енергийния сектор.

„Служебният кабинет постигна диверсификация в енергетиката, която дава възможност да се решават за десетилетия напред проблемите пред страната“, посочи президентът и открои значението на осигурените доставки на природен газ от Азербайджан чрез изградената връзка с Гърция, удвоен капацитет на терминала за втечнен газ в Александруполис, подписаният договор с турската държавна компания „Боташ“. Държавният глава отново подчерта, че споразумението с Турция не е за покупка на газ, а за резервиран капацитет и свободен достъп до терминалите и газопреносната система на южната ни съседка. Той припомни, че договорът е от общ интерес за целия Европейски съюз и има подкрепата на всички европейски партньори, защото допринася за сигурността на енергийните доставки в целия регион. Президентът посочи още, че предложеният от България „Solidarity Ring“, който обединява газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия също се оценява високо, тъй като спомага за ускоряване на визията на ЕС за диверсификация.

„Преходът към зелена енергия не трябва да бъде за сметка на загуба на базова мощност“, подчерта президентът, в отговор на въпрос на водещия за бъдещето на въглищните електроцентрали в България. По думите на държавния глава страната ни трябва да развива съвременни технологии за производство на енергия от възобновяеми източници, както и за нейното съхранение.

„Постигнатото от България в охраната на външните европейски граници  се признава от нашите партньори в ЕС“, заяви президентът в отговор на въпрос за готовността на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство. Той посочи, че няколко проверки през последните месеци са доказали, че България отговоря на необходимите критерии. Държавният глава припомни, че когато е посетил района по граничните съоръжения през 2021 г. са били отстранени редица пропуски, свързани с текущи ремонти и организация на охраната, към която са се присъединили и представители на Българската армия. Страната ни е създала необходимата организация по охрана на границата, вложила е собствени средства от българския бюджет, а охраната на външните граници следва да бъде ангажимент на целия Европейски съюз, подчерта Румен Радев.

Президентът определи твърденията за „нулева миграция“ за фикция. По думите му няма как да има нулева миграция и регистрираните напоследък нелегални мигранти във вътрешността на страната, показват, че днес, за разлика от преди, има политическа воля за реални действия за противодействие на нелегалната миграция.

На въпрос на водещия за това как могат да се преодолеят вътрешнополитическите аргументи на Нидерландия и Австрия за това страната ни да не бъде допусната в Шенген, президентът посочи, че е в добри отношения с ръководствата на двете страни и открои като важно условие за успех да има откровен диалог и информация. Министър-председателят на Австрия Карл Нехамер ще бъде на посещение в страната ни, по време на което ще може да се убеди на място с постигнатото от България. Президентът открои и взаимодействието с Турция като ключов фактор за намаляване на нелегалната миграция.

„Не се молим на никого, достойно отстояваме правото си да бъдем част от интегрирана Европа, нашето място е там“, заяви държавният глава и апелира за по-активно сътрудничество и общи усилия за преодоляване на проблемите заедно с другите европейски страни, тъй като това би било от взаимен интерес.

Държавният глава призова Народното събрание също да си свърши работата, за да постигнем членството в Шенген до края на тази година,  като приеме антикорупционния закон и законът за отговорността на главния прокурор. „Все не остава време за правосъдната реформа, нека да спрем да демонстрираме готовност за борба с корупцията, а да преминем към реални действия“, апелира президентът Румен Радев.

 


 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

7 декември 2023 | 19:07
За 145-годишнината от създаването й Илияна Йотова връчи от името на държавния глава Румен Радев плакет „Св. св. Кирил и Методий“

7 декември 2023 | 18:06
Началникът на кабинета на държавния глава се срещна с представители на Икономическия и социален съвет в България и техни партньори

6 декември 2023 | 15:03
Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

5 декември 2023 | 17:05
Държавният глава проведе среща със студенти от специалност „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“