15 юли 2012 | 12:12

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

 
Мисията и целите на „Българската Коледа” са да насърчава дарителството в страната, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, засягащи здравето на децата и да подпомага конкретни деца за осъществяване на скъпоструващо лечение и рехабилитация.
 
Съорганизаторите и медийните партньори на инициативата имат амбицията тя да е максимално прозрачна, обществено отговорна и ефективна в преследване на целите, които си е поставила.
 
Децата, чието лечение се подпомага от “Българската Коледа”, се определят съвместно от Експертния съвет към ”Българската Коледа”, както и от съорганизаторите на благотворителната инициатива. Експертният съвет включва представители на Българската педиатрична асоциация, Асоциацията по неонатология, Националния консултант по детски болести, Българска асоциация за закрила на пациентите, Български дарителски форум. 
 
Даряването на средства от „Българската Коледа” се осъществява с подписването на тристранен протокол от представители на Президентската администрация, Нова телевизия и Българската национална телевизия.
 
Благотворителната инициатива „Българската Коледа“, кампания 2017/2018, насочи своите усилия в подкрепа на спасения детски живот, с идеята да помогне в грижата за продължителното лечение и активната рехабилитация. Благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи, набраната сума е 2 600 000 лв.
 
Петнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ подпомогна: 505 деца за осъществяване на лечение и рехабилитация на обща стойност 772 944, 61 лв.; дари медицинска апаратура на обща стойност 1 790 256, 00  лв. на 22 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници, рехабилитационни центрове и домове за медико-социални грижи.  
 
Възможните начини да подкрепите каузата на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ е като:
 
• Изпратите SMS на кратък номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. За абонати по договор стойността на един SMS е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС. 
 
• Се обадите на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и Mtel. С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда. Стойността на всяко обаждане е 1 лв. 
 
• Направите банков превод на: Получател: БНТ, за „Българската Коледа“; IBAN: BG13UBBS80023300186210; BIC код: UBBSBGSF; Банка: Обединена българска банка. 
 
• Дарите по интернет чрез ePay.bg. Необходимо е да имате регистрирана в ePay.bg банкова карта или микросметка. За дарение чрез микросметка не се начисляват такси. При дарение чрез дебитна или кредитна карта ще ви се удържи автоматично такса за транзакцията според тарифата на банката - издател на картата. Можете да използвате и международна кредитна карта.
 

Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg