5 ноември 2012 | 00:12

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в Деветата среща на върха на Азиатско-европейския форум в Лаос

На 5 и 6 ноември президентът Росен Плевнелиев ще вземе участие в 9-та Среща на върха на държавните и правителствените ръководители на страните членки на Азиатско-европейския форум АСЕМ, който ще се проведе в столицата на Лаоската народнодемократична република Виентян. Българският държавен глава ще участва във форума по лична покана на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

В понеделник, 5 ноември, Росен Плевнелиев, заедно с държавни и правителствени ръководители от ЕС и Азия, ще има работна среща с министър-председателя на Лаоската народнодемократична република. В първия ден от визитата си във Виентян държавният глава ще проведе поредица от срещи с премиера на Китай Вън Цзябао и с министър-председателите на СР Виетнам Нгуен Тан Зунг, на Република Корея Ким Хуанг Шик и на Сингапур Ли Сиен Лун.

В Националната съвещателна палата в лаоската столица президентът Плевнелиев ще бъде посрещнат официално от президента на Лаос Чумали Саясон, след което ще вземе участие в официалната церемония по разширяването на АСЕМ с Швейцария, Норвегия и Бангладеш.

Президентът Плевнелиев ще присъства на церемонията по откриването на 9-та Среща на върха на Азиатско-европейския форум и ще направи изказване на тема „Глобално икономическо предизвикателство: споделяне на опита от финансовата криза” в първата пленарна сесия на форума, посветена на икономически и финансови въпроси. С изказвания в рамките на сесията ще участват президентите на Франция Франсоа Оланд, на Чешката република Вацлав Клаус и на Индонезия Сусило Бамбанг Юдойоно и правителствените ръководители на Япония, Италия, Сингапур, Австралия, Белгия, Виетнам, Тайланд.

Във вторник, 6 ноември, са предвидени срещи на президента Росен Плевнелиев с президента на Лаоската народнодемократична република Чумали Саясон и с президента на Монголия Цахиа Елбегдорж.

На втория ден от Срещата на върха на АСЕМ държавните и правителствените ръководители на държавите участнички ще разгледат въпроси на социалното и културното сътрудничество, регионални и глобални въпроси, както и бъдещото развитие на платформата за диалог. Срещата на върха ще приключи с приемането на заключителни документи.

Азиатско-европейският форум АСЕМ е процес на диалог и сътрудничество между Азия и Европа. Във форума участват 48 страни и две организации, в това число 19 страни от Азиатския регион, включително държавите членки на АСЕАН – Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините, както и Китай, Япония, Република Корея, Индия, Монголия, Пакистан, Русия, Австралия и Нова Зеландия, а също така Секретариатът на АСЕАН, 27-те държави членки на Европейския съюз и Европейската комисия.

АСЕМ е създаден през 1996 г. в Банкок, а България е одобрена за член на форума на 1 януари 2007 година. АСЕМ е политически форум, като основните му цели са свързани със сътрудничеството Азия-Европа в политическата, икономическата и социално-културната област. Форумът поставя акцент върху развитието на контактите на най-високо равнище и върху насърчаването на сътрудничеството на различни нива. Понастоящем държавите членки на организацията обхващат 58% от световното население и 60% от световната търговия.

Деветата Среща на върха на АСЕМ ще се проведе под надслов „Приятели за мир, партньори за благоденствие”. Сред участниците във форума са президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на ЕК Жозе Барозу, президентите на Франция, Кипър, Чехия, Индонезия, Република Корея, Латвия, Монголия, Мианмар, Филипините, Конфедерация Швейцария, султанът на Бруней, правителствени ръководители и министри на държави от Европа, Азия и Тихоокеанския регион.