15 юли 2012 | 12:12

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

 

„Българската Коледа“ е благотворителна инициатива на Президента на Република България, която има за цел да насърчава дарителството, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, касаещи здравето на децата и подпомагане лечението им.

Разпределението на набраните средства се реализира съвместно от Президентската институция, Българската национална телевизия, Нова телевизия и Експертния съвет към инициативата „Българската Коледа“. Участието на водещи специалисти в областта на детското здраве, неправителствени и пациентски организации допринася за спазване принципите на публичност и прозрачност.

В резултат на дарителската кампания 2022/2023 г. и проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи, през 2023 г. „Българската Коледа“ разполага с бюджет от 3 530 000 лв.

През 2023 година са подпомогнати 586 деца за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация на обща стойност 1 228 337 лв. и е осигурена медицинска апаратура за 26 лечебни заведения от цялата страна на обща стойност 2 283 576, 00 лв.

По традиция, в началото на месец декември, стартира новото издание на благородната кауза. За двадесет и първи пореден път, в навечерието на коледните и новогодишни празници, ще се обединим отново в името на здравето на българските деца.

Кампанията, която ще продължи през цялата следваща година е под наслов „Дари надежда на дете в беда“ и е в подкрепа на детската хирургия.

Инициативата протяга ръка за поредна година към всички деца с различни заболявания, състояния и увреждания, които се нуждаят от средства за осъществяване на диагностика, лечение, включително медикаментозно, рехабилитация, логопедична и психологична терапия, както и от медицински изделия и помощни средства.

Целта на двадесет и първото издание на „Българската Коледа“ е да привлече общественото внимание към детската хирургия, да повиши информираността за хирургичните интервенции при деца с вродени и придобити заболявания, тяхното влияние върху живота им, както и да помогне децата с такива заболявания за навременно диагностициране, лечение  и рехабилитация..

„Българската Коледа“ е надежда за повече спасени деца, върнати детски усмивки и спокойни български семейства. Защото всяко дете заслужава щастливо детство и пълноценен живот!

Възможните начини да подкрепите каузата „Българската Коледа“ са: 

Чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Yettel.

С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда.

За абонати по договор стойността на един SMS е 1 лв.

За потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС. 

 

Чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1.

С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда.

Стойността на всяко обаждане е 1 лв. 

С банков превод на:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа“

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка. 

 

С превод по интернет с банкова карта или чрез ePay.bg.

Необходимо е да имате регистрирана в ePay.bg банкова карта или микросметка.

За дарение чрез микросметка не се начисляват такси.

При дарение чрез дебитна или кредитна карта ще Ви се удържи автоматично такса за транзакцията според тарифата на банката-издател на картата.

Можете да използвате и международна кредитна карта.

 

Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg