10 януари 2020 | 11:11

ЗАСЕДАНИЕ НА КСНС НА 09.01.2020 г.

СТАНОВИЩЕ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Тема: „Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток“

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) обсъди развитието на обстановката в региона на Близкия изток и произтичащите от усложнената среда на сигурност потенциални рискове и заплахи за Република България. 

В рамките на заседанието бе подчертано, че в съвременната геополитическа среда, в условията на глобализиран и взаимосвързан свят, всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидим характер и мащаб.

КСНС изрази загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете необходимостта от спешна деескалация на напрежението и въздържане от употреба на сила. Участниците в КСНС се обединиха около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. Съветът счита, че страните  трябва да избягват всякакви действия, водещи до ескалация, като същевременно положат допълнителни усилия за провеждане на ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства, както и за запазване на постигнатите договорености по ядреното споразумение с Иран.

С оглед на развитието на обстановката в Близкия изток, КСНС отправя следните препоръки:

1.      Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде последователно отстоявана на всички нива в международен и съюзен формат.

2.      Службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната  сигурност.

3.      Министерството на външните работи да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на напрежение, като при необходимост актуализира разработените препоръки за гарантиране на тяхната безопасност.

4.      Министерството на отбраната да предприеме необходимите мерки за осигуряване  безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.

5.      При промяна  на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обекти от критичната инфраструктура на страната.